Je hond is je familie

“Neem geen honden als je niet voor ze kan zorgen”

Lydia Wittenberg, een fervente dierenbeschermer van honden en katten, is het zat dat er maar geen verbetering optreedt in het gedrag van de mens richting de huisdieren toe. Ze noemt de vele honden die nu worden gedumpt. Zelf zit haar erf nu vol met 30 opgevangen honden en 14 katten. Wittenberg is al jaren bezig om mensen meer verantwoordelijkheid voor hun huisdieren te laten nemen. In 2015 was zij goed voor de titel ‘Dierenvriend van het Jaar’, een titel uitgereikt door de Paramaribo Zoo in verband met Werelddierendag, vanwege haar onuitputtelijke inzet voor de zwerfhonden en katten van Commewijne. Inmiddels merkt ze dat al haar inspanningen om mensen te leren dat dieren geen gebruiksvoorwerpen zijn, zoals ze zelf zegt, nog steeds niet goed is aangekomen bij grote delen van de bevolking. “Want de hond wordt gezien als wachter en de poes als muizenvanger”, licht Wittenberg toe. En dat steekt de dierenvriend. “Want als ze kleintjes krijgen, worden ze in een zak of doos gestopt en op straat gedumpt.” Uiteraard spreekt Wittenberg de goeden niet na, maar ze schetst wel het beeld dat vaak wordt  aangetroffen. Voor de mensen in het veld is dat zelfs te vaak. “Ik weet niet wanneer mensen bewust gaan worden van hun verantwoordelijkheid naar een dier toe”, zucht Wittenberg. “De mensen vinden het niet erg om een portie fastfood eten van meer dan honderd SRD uit te geven, maar de eenmalige uitgave om een huisdier te steriliseren, is dan teveel”, merkt ze op. Via Wittenberg vallen de kosten voor sterilisatie lager uit, vertelt ze. “We hebben sterprojecten en dan betaalt men tussen de SRD 85 en SRD 200 en bij de dierenarts is dat gemiddeld SRD 500 tot SRD 600.” Ze benadrukt dat het eenmalige kosten zijn.

21 puppy’s

“Je hond is je familie.” Wittenberg is ontdaan over een telefonische melding van een dag geleden. “Ik kreeg foto’s binnen van een adres met 21 puppy’s.” Ze kan zich niet voorstellen dat dit heeft kunnen gebeuren en vreest dat binnen korte tijd een groot deel van deze dieren ook weer voor nakomelingen zullen zorgen. “Want aan sterilisatie wordt niet gedacht. Neem geen honden als je niet voor ze kan zorgen”, is haar boodschap. 

Water naar zee

“Voor ons als redders lijkt het momenteel water naar zee dragen.” De verkozen dierenvriend van 2015 zegt dat Suriname een veel te kleine bevolking heeft voor zo een overschot aan zwerfhonden en katten. “In Nederland heeft men met 17 miljoen inwoners, geen enkele zwerfhond of kat, omdat het strafbaar is.” Ze noemt wel het bestaan van de Dierenwet, maar wijst op de tekortkomingen in de handhaving. Toch ziet ze als oplossing dat mensen worden verplicht om hun dieren te steriliseren.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: