Grote bultrugwalvis aangespoeld op strand bij Braamspunt

Een grote, naar het zich laat aanzien, volwassen bultrug (humpback whale – Megaptera novaeangliae) is woensdagavond 31 maart aangespoeld op het strand ter hoogte van Braamspunt. Een visser had de walvis opgemerkt in de vooravond en sloeg alarm. Het gaat om een bedreigde diersoort (https://www.fisheries.noaa.gov/species/humpback-whale).

Het dier was woensdagavond rond acht uur nog in leven en inmiddels zijn mensen ingeschakeld om de grote walvis donderdagochtend in alle vroegte van het strand te verwijderen met behulp van twee tractoren. Een shovel zou achter de hand worden gehouden, heeft Dagblad Suriname vernomen.

Een volwassen exemplaar kan maar liefst tot 30.000 kilo wegen en een lengte bereiken van rond de 12-15 meter. Ze komen in alle wereldzeeën voor en soms verschijnen wereldwijd mediaberichten over strandingen van de gigantische walvissoort. Inmiddels zouden een paar nesten van bedreigde zeeschildpadden al door de grote walvis zijn vernield. 

Het is – voor zover bekend – de eerste keer dat een bultrugwalvis is aangespoeld op een van de Surinaamse stranden. Een bultrug werd in april 2013 voor het eerst voor de kust van Suriname gezien en op film vastgelegd. Het dier zwom er samen met een jong, maakten onderzoekers destijds bekend. Eerdere meldingen waren nooit bevestigd. 

In februari 2019 werd in Brazilië 15 meter uit de kust een dode bultrug in een bos gevonden bij een strand in Soure, in het noorden van de Braziliaanse deelstaat Pará. Hoe de walvis zo ver van de oceaan kon belanden, is altijd een raadsel gebleven. Deskundigen vermoedden destijds dat het 11 meter lange dier in zee was gestorven en daarna door hoge golven was aangespoeld.

In het verleden werd de bultrug in zijn voortbestaan bedreigd door de walvisvaart. Sinds de jacht op deze reuzen van de wereldzeeën in 1966 verboden werd, neemt het aantal bultruggen weer langzaamaan toe, ondanks het feit dat er elk jaar exemplaren sterven door aanvaringen met schepen, verstrikking in visnetten en zelfs door de gevolgen van geluidsoverlast.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: