‘De echte klus is kleuren verwijderen’

Jong of oud, Phagwa wordt door eenieder gevierd. Het is een leuk en kleurrijk moment van het jaar. “Maar het opruimen is de klus”, benadrukt Ashanti. De echte klus is de kleuren verwijderen van het lichaam, het haar en de nagels. Tijdens een gesprek met enkele professionals of wel salonhouders die manicure en pedicure doen, werd er aangegeven dat dit niet echt meer een probleem is. “De meeste kleuren kunne gewoon met water en zeep van het lichaam worden weggewassen en met normale alledaagse haarproducten van het haar. Alleen moet er wel een goede behandeling komen daarna van huid, haar en nagels. De kleuren kunnen gewoon van de nagels gehaald worden met wat nagellakremover, 90% alcohol of voor de mensen die de middelen thuis niet hebben, zeepwater (poederzeep) en een borstel. De meeste spullen, waaronder remover, zijn duur nu”, zegt Merida.

Merida gaf aan dat zij vroeger na Phagwa veel kanten kreeg voor een behandeling en nagels, maar nu de klanten minder geworden zijn. “Er zijn mensen die het zelf doen thuis of familieleden die het ook doen. En de meeste “koni’s” zijn te vinden op het internet. Maar ik vind toch dat het liever gedaan moet worden door professionele mensen”, benadrukt Merida.

“Eenieder doet het anders. Ik gebruik lauw water en speciale olie voor de behandeling”, zegt een andere professional. Maar ook zij gaf aan dat het beter is om je door professionele mensen te laten behandelen. “Bij jongeren maakt het niet veel uit, maar volwassenen wel. Naarmate er thuis veel met water gewerkt wordt, worden de kleuren ook lichter”, benadrukt zij.

TM 

error: Kopiëren mag niet!