Het was zeer goed, maar door selecteren tot maximumsterkte

Het plaatje waar onze nationale selectie nu in de regio staat is iets duidelijker geworden na de tweede wedstrijd tegen een overigens zeer zwakke Aruba. De zwakte van Aruba werd duidelijker door de sterkte van Suriname. Suriname speelde agressief en sterk aanvallend op zoek naar doelpunten. Het was voetbal op hoog niveau en kansen om de 6-7 minuten. Een klein deel van de gecreëerde kansen werd omgezet in doelpunten. Vooral de aanvallende kracht van Suriname werd in de tweede wedstrijd duidelijk. Inmiddels worden er allerlei positieve berichten en producties gemaakt over Natio, maar we moeten wel nuchter blijven, niet over wat we kunnen, maar wel over de tegenstanders waarmee wij hebben gespeeld. Inmiddels is ook duidelijk dat alle actoren die in Suriname ertoe doen, ook dat deel van de kritische pers naar de VSB toe, voorstander is van de weg die de trainer van de nationale selectie is opgegaan. Als wij kijken naar het materiaal dat er nog beschikbaar is voor Suriname, dan weten wij dat Dean Gorre nog niet het beste team heeft waarover hij kan beschikken, uitgaande van de Fifa-regels. Er is een aantal spelers van Oranje dat te vroeg is af geserveerd door het nationale team van Oranje en niet meer worden opgeroepen. Deze jongens hebben op heel grote toernooien doelpunten gemaakt. Deze jongens zijn niet eens zo oud en de kans is heel klein dat ze ooit door Nederland worden opgeroepen. Wij weten dat er spelers zijn in de wereld die van nationale senioren selectie zijn gewisseld, om nooit meer terug te keren, want dat wordt dan onmogelijk. We noemen als voorbeelden van spelers die omschakelden Munir al Haddadi (Spanje naar Marokko), Wilfried Zaha (van Engeland naar Ivoorkust), Diego Costa (van Brazilie naar Spanje). Geofrey Kondogbia (Noord Ierland naar Ierland) en Nacer Chadli. Van Al Haddadi is bijvoorbeeld bekend dat hij voor Spanje in een EK kwalificatie speelde (invalbeurt EK 2016 kwalificatie tegen Macedonië). Eerder was het zo dat het alleen mogelijk was om van ‘voetbalnationaliteit’ te wisselen (van senioren naar senioren) als men bij het vorige senioren team alleen vriendschappelijke wedstrijden had gespeeld. In 2021 werden de regels bij de Fifa versoepeld. Onder de nieuwe regels kunnen spelers van senioren nationale selectie verwisselen, zelfs als ze in een officiële wedstrijd hebben gespeeld voor het eerdere land. Dit, ten eerste behalve als het betreft in het kader van WK of van een continentale competitie (zoals EK of Copa America),  ten tweede als de speler deze wedstrijden heeft gespeeld toen hij nog jonger dan 21 was en wellicht ten derde als er minder dan 3 wedstrijden zijn gespeeld. De 25-jarige Munir Al Haddadi is het voorbeeld van een speler die kon overstappen van seniorteam naar seniorteam. Hij kreeg groen licht in 2021 nadat de nieuwe regels op 28 januari 2021 werden gepubliceerd. Dit is de ultieme vorm van het kiezen voor een andere nationale voetbalselectie. Gemakkelijker is het om te kiezen voor de jongens die ooit tot de u-21 nationale selecties hebben gespeeld, maar nooit voor officiële seniorenselecties zijn opgeroepen en hebben gespeeld. En nog gemakkelijker word het als de sporters nooit voor vertegenwoordigende elftallen hebben gespeeld. De lijst waaruit trainer Dean Gorre kan putten is heel groot. Er zijn voetballers die in Nederland spelen, maar er zijn ook jongens die spelen buiten Nederland. Volgens een oude lijst van het seizoen 2018/2019 speelden jongens met Surinaamse roots in Frankrijk, Duitsland, Italië, België, Turkije, Portugal, USA en China. Dit is een oude lijst, maar we komen met namen van jongens conform de nieuwe lijsten van de competitie 2020/2021. Er is genoeg ruimte om in aanloop naar de tweede set van wedstrijden in de poule, de moeilijkere wedstrijden, het team verder te versterken. Het is onvermijdelijk dat de amateurs in elk gevallen op den duur uit de selectie gaan vallen, omdat ze geen toegevoegde waarden zullen kunnen hebben, ook niet op de bank, tegen de tegenstanders die moeilijker gaan worden. Ook de profs die iets minder zijn of minder kunnen toevoegen, zullen vervangen moeten worden met profs die wel zullen kunnen bijdragen.  We moeten beseffen dat wij wedstrijden hebben gespeeld tegen 2 zwakke teams die totaal geen partij waren en nooit een bedreiging hebben gevormd. De wedstrijden tegen Bermuda en Canada en daarna tegen de landen in de landen als Haïti etc. en daarna in de groep van 8 (Jamaica, USA, Mexico, Costa Rica), zullen we een zeer professioneel team met topspelers en ook met een betere organisatie voor de dag moeten komen. Dean Gorre moet steeds meer soevereiniteit krijgen om zijn team zonder enige stoorzenders te kunnen kiezen en moet hij ook de administratieve ondersteuning te krijgen. We zijn er nog lang niet met ons team waar we moeten zijn. We raden Dean Gorre aan om zo voort te gaan en door te selecteren, totdat hij op maximumsterkte zit. We rekenen erop dat hij het zal doen.       

error: Kopiëren mag niet!