Duitse vaccinatiecommissie: Stop vaccineren AstraZeneca-vaccin voor mensen onder 60 jaar

Tientallen gevallen van trombose in hersenen na vaccinatie: negen personen overleden

De Duitse commissie voor vaccinatie Stiko beveelt het AstraZeneca- vaccin alleen nog aan voor mensen boven de 60 jaar. Die beslissing volgt op de besluiten van deelstaten en steden waaronder Berlijn en München, waar dinsdag 30 maart werd besloten het prikken voor 60-minners op te schorten. Canada vaccineert sinds maandag geen 55-minners meer. Dat melden Duitse media. 

De reden voor het opschorten van AstraZeneca is de vondst van tientallen gevallen van trombose in de hersenen. Het Stiko meldt dat ’op basis van de momenteel beschikbare gegevens over het optreden van zeldzame, maar zeer ernstige trombo-embolische bijwerkingen’ wordt gehandeld.

Het Paul Ehrlich Institute, een medische toezichthouder, maakte dinsdag melding van 31 gevallen van trombose in de hersenen bij mensen bij wie het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut was toegediend. Op twee gevallen na ging het om vrouwen, in de leeftijd van 20 tot 63 jaar. Negen mensen zijn overleden.

Door dat nieuws besloten deelstaten en steden als Berlijn en München voorlopig niemand meer een AstraZeneca-vaccin toe te dienen. Nu schaart de belangrijkste landelijke adviescommissie zich daarachter. De krant BILD spreekt van ’breaking news’ en heeft een online liveuitzending (https://www.bild.de/politik/2021/politik/stiko-astrazeneca-nur-noch-fuer-menschen-ab-60-jahren-75914778.bild.html). 

Voor de toediening van de tweede dosis voor mensen onder de 60 jaar die al een eerste dosis van het AstraZeneca-vaccin hebben gekregen, is Stiko – een onafhankelijke commissie van wetenschappers onder coördinatie van het Robert Koch Instituut – van plan om eind april een aanvullende aanbeveling te doen. Mogelijk krijgen deze mensen een tweede prik van Pfizer. Dat zou ook een aanzienlijke mate van bescherming geven.

Bondskanselier Angela Merkel en gezondheidsminister Jens Spahn hebben dinsdagavond lokale tijd overleg met de premiers van de deelstaten over het beleid rond het AstraZeneca-vaccin vanaf nu. Overigens heeft AstraZeneca vandaag de naam van het vaccin aangepast naar Vaxzevria. Waarom dat gebeurt, is niet helemaal helder.

Eerder stopten talloze Europese landen, waaronder Nederland, voorlopig met AstraZeneca na zeldzame gevallen van trombose in combinatie met verminderde bloedplaatjes. Dat gaf een ernstig ziektebeeld. Denemarken en andere Scandinavische landen waren de eersten die het vaccineren pauzeerden. Het Europese geneesmiddelenbureau EMA gaf vervolgens aan dat het vaccin ’veilig en effectief is’ en dat de voordelen opwegen tegen de risico’s. Een causaal verband met de bloedproppen werd niet gevonden.

Sindsdien zijn Nederland, Duitsland, Frankrijk en Spanje weer gaan prikken, terwijl Scandinavische landen als Denemarken, Zweden en Noorwegen ondanks het EMA-advies nog steeds niet het vaccineren met AstraZeneca hebben hervat. Canada besloot maandag nog te stoppen met de vaccins van de farmaceut voor 55-minners, vanwege ’substantiële onduidelijkheid over de voordelen van deze vaccins voor volwassenen onder 55 gezien de potentiële risico’s’, zo zei vicevoorzitter van de vaccinatiecommissie dr. Shelley Deeks.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: