AstraZeneca heet nu Vaxzevria

Het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca heet nu Vaxzevria. Dat meldt het Zweedse geneesmiddelenagentschap op basis van gegevens van het Europese geneesmiddelenbureau EMA (https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/vaxzevria-previously-covid-19-vaccine-astrazeneca).  

Op 25 maart keurde het EMA de naamsverandering van het AstraZeneca-vaccin goed. Het dus om een naamsverandering, het vaccin blijft hetzelfde.

Verontrustende verhalen over trombose en een tekort aan bloedplaatjes zorgden er eerder voor dat onder meer Spanje, Frankrijk, Italië, Duitsland en ook Nederland half maart besloten om tijdelijk te stoppen met het middel. Maar, het stoppen uit angst voor grootschalige, heftige bijwerking, was onnodig. Volgens Emer Cooke, directeur van de EMA, wegen ’de voordelen op tegen de nadelen’. ‘Het is veilig en effectief. Dat is de wetenschappelijke conclusie.’

Op 29 januari kreeg het vaccin groen licht van het EMA, maar verschillende landen beslisten om het in eerste instantie enkel bij personen jonger dan 55 toe te dienen.

Begin deze maand schorten verschillende Europese landen de toediening van het AstraZeneca-vaccin tijdelijk op, omdat er sprake was van enkele gevallen van bloedklonters en een te laag aantal bloedplaatjes. Het EMA herbevestigde op 18 maart dat het vaccin veilig en effectief is en dat de voordelen zwaarder doorwegen dan de nadelen, maar onderzoekt de zaak nog verder.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: