Phagwa vieren wordt dit jaar anders

Phagwa wordt dit jaar anders gevierd. Het werd vroeger heel groot en gezellig gevierd. Maar dit jaar wordt het anders, zeggen enkele burgers tijdens een gesprek aan de krant. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid praat zelfs van een herdenking. Kan gewoon niet saaier. “Het was eerder al een beetje aangepast, maar nu zijn er ook de covid-19 maatregelen”, zegt Perkas.

Hij geeft verder aan dat hij normaal deze dag groots met de gehele familie vierde. “Op deze dag en andere feestdagen komt de gehele familie bij elkaar om samen te zijn. Voor mij was Phagwa het leukste. Maar nu gaan wij het anders doen.” In plaats van nichten, tante en neven wordt het alleen met mijn gezin en dat van mijn broer gevierd. Hoe minder hoe kleiner de kans”, zegt Prekas. “Onze gezinnen kunnen het toch nog leuk maken”, zegt Prekas.

Meiti gaf aan dat zij wel met haar vrienden iets aparts gaat doen. “Met dames onderling hebben wij twee kamers gehuurd en in een van die kamers zullen wij borrelen en spelletjes doen. Er is geen liveoptreden op het plein of op andere plekken, dus we bouwen ons eigen feest. Mijn kinderen zijn al 6 jaren gewend Phagwa groots te vieren met een groot gezelschap en dat doen zij dit jaar ook. Dit jaar zullen de kinderen genieten van de kleuren en daarna zwemmen.”

“De kinderen waren al een hele tijd thuis en baalden. Zij keken al een maand uit naar deze dag”, zegt Melayka. “Om hun uit te gaan leggen dat het niet kan vanwege covid-19 is niet leuk. Wij als ouders zorgen ervoor dat de protocollen in acht worden genomen. Eenieder strest, maar een leuke dag maken moet zeker kunnen. We stressen en de druk dagelijks is teveel, dus we verdienen een ontspanning op onze eigen manier, met inachtneming van de maatregelen.”

TM 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: