OW maakt doorstart met Project Taludbekleding Guarani- en Amazonestraat

Vrijdag is er een doorstart gemaakt met het Project Taludbekleding voor de Guarani- en Amazonestraat in het ressort Munder. President Chandrikapersad Santokhi, DNA-voorzitter Marinus Bee, minister Riad Nurmohamed van OW, andere hoogwaardigheidsbekleders en buurtbewoners waren allen aanwezig voor het ceremonieel startsein.

Belangrijk project

Buurtbewoner Shailesh Ramdin, die tevens rr-lid en docent Infrastructuur aan de Universiteit is, gaf aan dat het project een bijzonder karakter draagt. Het is volgens hem van eminent belang dat het ontwateringsprobleem wordt aangepakt. De buurtbewoners klagen enorm, stelde hij. Mahinder Jogi, voorzitter vaste commissie Openbare Werken in het parlement, stelde dat het een gedurfde stap voorwaarts is. Het is een gedurfde stap om ondanks de hoge schulden, 16 miljoen te investeren, dankzij prudent beleid. Vertrouwen is het woord. “Daarmee gaan we verder. We weten wat de achterstanden zijn. Maar het vertrouwen maakt dat aannemers durven in zee te gaan met deze regering.”

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken gaf aan dat na zijn aantreden hij een situatie aantrof waar alles stilgelegd was. Het volk, de staf, eenieder weet wanneer de generator gestart wordt. Maar volgens de bewindsman is het financieel gat zo groot dat zeer zorgvuldig gekeken moet worden naar elk project of elke uitgave. “We hebben een situatie waar een groot project invloed kan hebben op de koers. Maar ik heb het gezegd en vandaag starten wij met dit project, omdat ontwatering en verkeersveiligheid bijzonder belangrijk zijn. We geven prioriteit daaraan. We komen met goed en nieuw beleid. We hebben lang nagedacht, maar uiteindelijk is het besluit genomen. Dit project is bijzonder belangrijk, vooral gelet op de ontsluiting en de ontwikkeling van Paramaribo Noord. We zien de ontwikkeling aan de Ringweg en daarom wordt dit project uitgevoerd.” Minister Nurmohamed vroeg buurtbewoners om geduld en bedankte alle stakeholders voor hun bijdrage.

‘Sterke spelers worden aangevallen’

Assemblee Voorzitter Marinus Bee gaf aan dat het een belangrijk project is, daar het gebied van Paramaribo Noord geteisterd wordt door wateroverlast. Het is een continu strijd tegen de natuur. Het directe gevolg van wateroverlast is dat het leidt tot zachte bodems. Dat heeft het gevolg dat wegverzakkingen en gevaarlijke situaties voor het verkeer ontstaan. Dit project lijkt klein, maar de impact zal enorm zijn. Dit is van grote importantie. Deze projecten zullen grote veranderingen teweegbrengen. Bee stelde dat hij blij is met het project, maar dat het jammer is dat dit project lang op zich heeft laten wachten. “We zien dat dergelijke kleine projecten veel impact kunnen hebben. Minister OW, blijft u op het goede pad die u heeft ingeslagen. Er zullen aanvallen komen, die zijn er al. Sterke spelers worden aangevallen. Maar gaat u door. Als samenleving kijken we reikhalzend uit naar dergelijke projecten. Go so doro, we kijken uit naar meer uitnodigingen en we zien dat uw ministerie heel actief is”, aldus Bee.

President Chandrikapersad Santokhi bracht ter herinnering dat tijdens de campagne voor de verkiezingen hij ‘meet the people’ heeft gelopen in het ressort Munder. “Daar hoorde ik steeds het probleem van wateroverlast. Na de verkiezingen verwachtte het volk dat de problemen gelijk opgelost worden. Maar de financiële chaos was onbeschrijfbaar. Dankzij prudent beleid is het de regering gelukt om de staatshuishouding draaiende te houden en ook nog te besparen. Hierdoor hebben we ruimte om projecten uit te voeren.” Het staatshoofd stelde dat in stad en district projecten worden geïnitieerd om onder andere de leefbaarheid van het volk te verbeteren.

Afkalving tegengaan

De aannemer van dit project is het Nationale Uitvoeringsbedrijf (NUB). Het doel van dit project is om de taludinstabiliteit tegen te gaan. De afkalving dient te worden gestopt. De grondwerken van dit project bestaan onder andere uit het leveren en installeren van damwanden. Het verharden van de taluds, het verharden van de berm langs de lozing, het vervangen van de duiker vanaf lozing achter percelen vanaf de Napelsstraat tot de Washingtonstraat en het vervangen van een tweetal inhammen bij de Guaranistraat en de Amazonestraat. Het project kost USD 16.540.087 en de uitvoeringsduur is 500 dagen. Er is een financieringsovereenkomst tussen NUB en de overheid, waarbij de voorfinanciering 100% is. De overeenkomst is getekend op 3 september 2019 en de financieringsovereenkomst op 30 april 2020. Het project lag enige tijd stil en wordt nu wederom opgepakt.

Asad Mushtaq

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: