Del Castilho: “Eenduidige visie nodig voor waterstofcentrale”

Angelic Del Castilho, voorzitter van DA’91, ziet met een waterstofcentrale kansen voor Suriname. Ze wijst er wel op dat het parlement nog veel werk heeft te verzetten om voor een veilige totstandkoming hiervan te zorgen. “Het is een nieuwe ontwikkeling in de wereld, waarbij verschillende landen nagaan hoe de elementen van de natuur ingezet moet worden om de economische groei te stimuleren.” Ook in ons land is er behoefte aan de groei van energie. Investeerders willen altijd weten of aan de energiebehoefte kan worden voldaan. Del Castilho stelt dat bij elke ontwikkeling de impact op het milieu moet worden nagegaan, een principe welke binnen haar partij nauwgezet gevolgd wordt onder de noemer ‘groene strategie’. Op die manier voorkom je dat je de toekomst van nieuwe generaties nadelig beïnvloedt. In dit verband noemt zij de skalians als voorbeeld hoe het niet moet.

De groene strategie richt zich op de duurzame vormen van energie, zoals zonne-energie. Ze noemt ook de hydrogene energie. “Het proces om rivierwater in te zetten om waterstof te produceren, staat in ons land nog in de embryonale fase.” Daar komt nog bij dat er veel energie nodig is om het proces te doen plaatsvinden. Deze energie zal geleverd moeten worden. “Vandaar dat een studie hiervan heel belangrijk is”, benadrukt Del Castilho. Zij licht toe dat een dergelijke studie vooraf gedaan moet worden. “Zodat het genomen besluit solide is”, verduidelijkt ze verder. Hoe de energie geleverd zal worden, is nog een grote vraag, merkt Del Castilho op. Dit geldt ook voor waar de zonnepanelen en de windmolens geplaatst zullen worden, niet onbelangrijk voor de effecten op het toerisme. Del Castilho laat daarom tot slot weten dat er een eenduidige visie nodig is, welke in wetgeving  moet worden vastgelegd.   

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: