Suriname doet weer mee aan wereldwijde Earth Hour

Het WWF Guianas organiseert zaterdag 27 maart weer activiteiten rond het jaarlijkse Earth Hour, maar op aangepaste wijze vanwege de Covid-19 maatregelen.

Tijdens Earth Hour doen mensen over de hele wereld een uur het licht uit om aandacht te vragen voor de kwetsbare natuur op aarde. ‘In Suriname geven we de natuur ook een stem! Samen met miljoenen mensen in meer dan 180 landen die ook meedoen aan de wereldwijde Earth Hour-beweging’, aldus het WWF Guianas.

‘WWF Guianas organiseert Earth Hour sinds 2011. Ondanks Covid-19 kunnen wel samen laten zien dat we geven om de aarde door een uur het licht uit te doen op 27 maart om 20.30, uur online onze stem te laten horen of met een kleine groep mensen Earth Hour te vieren, met inachtneming van de Covid-richtlijnen.’

Zo organiseert het WWF Guianas een boeiende Earth Hour Talkshow over riviervervuiling, tussen 20.00 en 21.00 uur op kanaal 8.2 en op de WWF-Guianas Facebookpagina en die van STVS. Het thema is onze rivieren. Riviervervuiling is ook het thema van de nieuwe campagne voor maatregelen tegen kwik in de rivieren en kreken. 

De gasten van de Earth Hour Talkshow zijn:

  • van het WWF Guianas Johannes Abielie, expert in kleinschalige goudwinning en samenwerking met lokale gemeenschappen;
  • Theo Jubitana, voorzitter van de VIDS (Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname);
  • Jupta Itoewaki uit het inheemse dorp Kawemhakan in goudwinningsgebied. Zij is ook oprichter van de stichting Mulokot;
  • Gwen Landburg, wetenschapper aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname die onderzoek doet naar kwik in de natuur en bij lokale en inheemse gemeenschappen;
  • Glenn Ramdjan van de Stichting SuReSur die zich bezighoudt met plastic recycling;
  • Ronny Aloema, Assembleelid die een wet voorbereid die vervuiling door goudwinning en illegale mijnbouw moet tegengaan;
  • De artiest van de show is Emanuel Pinas die twee keer zal optreden,
  • en kunstenaar George Struikelblok komt ook langs om de vertellen over het project waarbij hij voor Earth Hour en WWF langs scholen gaat met enorme foto frames die riviervervuiling uitbeelden. Een kort deel van de video laten we in de Talkshow zien. 
  • De presentator Roy Young A Fat van STVS

Het WWF Guianas laat weten, dat ook bedrijven kunnen deelnemen aan Earth Hour en laten zien om de natuur te geven. Bedrijven spelen volgens het WWF een cruciale rol in verduurzaming, het goede voorbeeld geven en medewerkers steunen in duurzame initiatieven.

Een bedrijf dat deelneemt wordt op de website en Facebookpagina van het WWF vermeld.

Hoe kan men deelnemen aan Earth Hour?

1. Het belangrijkste: de binnen- en buitenverlichting uitdoen van uw gebouw, mits de veiligheid niet in het geding komt. Het doven van de lichten is het wereldwijde symbool van Earth Hour, waar miljoenen mensen, organisaties en beroemde bouwwerken aan meedoen.

2. Laat op social media zien dat u Earth Hour steunt en vertel waarom u deelneemt. 

3. Enthousiasmeer uw medewerkers om ook mee te doen aan Earth Hour. Dat kan door een Earth Hour-poster op te hangen of op intranet een bericht te plaatsen. 

4. Voeg het officiële Earth Hour-logo toe aan uw website of het profiel van uw social media accounts. 

5. Organiseer zelf een online event over natuur op social media (https://www.earthhour.org/take-part/organise-an-event#online-event-ideas). 

6. Kijk op kanaal 8.2 of op het Facebook account van WWF-Guianas naar de Earth Hour Talkshow over riviervervuiling.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: