Klant Moneygram mag kiezen: SRD of Euro bij USD-overmaking

Moneygram: “Het is al 3 jaren zo, banken willen geen USD geven”

Er is ondertussen geen enkel lichtpunt merkbaar rondom de USD-problematiek, ondanks er in de tweede week van januari 2021 cash USD het land binnen is gekomen als onderdeel van het koersbeheersingsplan van de regering. Zo geeft een klant van Moneygram te kennen aan Dagblad Suriname dat Moneygram een overmaking van slechts USD 200 uitsluitend in SRD of Euro kan uitkeren. Dat stelt de klant totaal niet op prijs. Dagblad Suriname, die terugkoppelde met Moneygram, kreeg het volgende te horen: “U kunt hier alleen SRD of Euro ontvangen, omdat we de USD niet krijgen van de banken. Dit is al 3 jaren zo.”

Dat een geldtransferbedrijf geen moeite lijkt te hebben met de ‘beperkingen’ van de banken is nogal vreemd. Bij een Euro-kassa van een bank is weleens duidelijk te zien hoe de kassamedewerker stapels USD aan het sorteren is. Waar gaat dit geld dan naartoe? Het is bij eenieder bekend dat zij die beschikken over een USD-bankrekening, niet aan hun eigen geld kunnen komen. Desalniettemin zijn er banken die de regel hanteren dat wanneer een klant in 3 maanden niets stort de bankrekening een ‘dormant’ status krijgt (slapende rekening). Er worden dan bij zulke klanten kosten in rekening gebracht om gebruik te kunnen maken van de eigen rekening. Is het vreemd dat er veel wantrouwen is naar de banken toe?

Financiënminister Armand Achaibersing liet in januari weten dat de heropstart van de geldtransporten een van de acties in het stappenplan is op weg naar het stabiliseren en verlagen van de koers. De minister voegde daaraan toe dat dit nog niet betekent dat burgers gelijk volop USD van hun rekening kunnen opnemen, maar dat de opnamelimieten geleidelijk verhoogd zouden worden. Volgens het statement van Moneygram valt er geen cent USD op te nemen, dus kunnen de klanten van Moneygram ook niet geholpen worden.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: