Hoe kom ik van mijn overtollige kilo’s af?

“Je moet koek en chips voorbijlopen”

Hoeveel kilo ben ik aangekomen in coronatijd? Hoeveel kilo ben ik afgevallen in coronatijd? Het zijn voorbeelden van vragen die mensen bezighouden in de lockdown-periode. Lekker eten doet ons vrijwel altijd wel watertanden, terwijl er meestal wel een reden is om de hometrainer een dagje langer onder het stof te laten. Maar wat moeten we doen om de extra pondjes zoveel mogelijk buiten de deur te houden? Diëtiste Soemodihardjo vertelt dat de coronaperiode, vooral in het begin mensen veel stress opleverde, omdat ze niet meer naar buiten konden. In zulke omstandigheden is de verleiding groot om uit verveling of spanning te eten als vorm van ontspanning. “Want niet iedereen kan met zulke omstandigheden omgaan, de een zoekt een uitlaatklep via alcohol en de ander via eten.”

Niet calorievrij

Dat eten is niet calorie vrij, het gevolg: extra kilo’s. “Mensen eten dan om aan de problematiek te ontsnappen”, vertelt de diëtiste. Het eten uit verveling geldt niet voor iedereen, benadrukt Soemodihardjo. “Want er zijn ook mensen, die juist omdat er corona is, tijd nemen om te letten op hun voeding en goed voor zichzelf zorgen en gaan bewegen.” Ze noemt ook overheidscampagnes, die de aandacht op een goede gezondheid vestigen.

Kwaliteit neemt af

“Maar wat je nu krijgt, is dat door de economische situatie mensen slechter eten en de kwaliteit van het eten afneemt. We zouden nu creatief moeten zijn door zelf te gaan planten, want het wordt lastig als je het alleen van voeding uit de winkels moet hebben.” Ze noemt verschillende groentesoorten op die we kunnen planten. “Onze mindset moet van consumptief naar productief, hierdoor kunnen we ons budget beter besteden en minder aan kant en klare producten uitgeven. We moeten terug naar de basis door simpel maar voedzaam te eten.”

12 kilo eraf

Ook voor de personen die willen afvallen, heeft de diëtist een eenvoudige oplossing. Als je er een jaar voor uittrekt, kan je elke maand 1 kilo afvallen. Voeding is daarbij ook belangrijk. “De schappen met chips en koek moet je voorbijlopen.” Snacks kunnen zelf gemaakt worden en daarbij noemt ze de zelfgemaakte pannenkoek, die niet veel calorieën hoeft te bevatten. “Bovendien is het gezamenlijk bakken en koken in de keuken ook een leuke bezigheid voor de kinderen.” Tot slot kunnen we gezonde drankjes maken met sjoeroe of gember, zonder suiker. “Ook de frisdranken zijn binnen een gezonde levensstijl minder voor de hand liggend”, merkt Soemodihardjo tot slot op.

RB

error: Kopiëren mag niet!