De vlek

(Deel 1)

Observatie gepleegd en straatgesprekken gevoerd langs de Dr. Sophie Redmondstraat, geven een indruk over de huidige stand van zaken rond deze belangrijke verkeersader. De weg loopt vanaf het vierkruispunt Waterkant – Saramaccastraat en de Steenbakkerijstraat tot aan de rotonde bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Geen haan die ernaar kraait

“Gouverneur Cornelis Aerssen van Sommelsdijck (1637-1688) noemde Paramaribo in 1683 een ‘vlek’, (gehucht), een vuile, verontreinigde plek. Eeuwen later in 2021 wordt de hoofdstad van de Republiek vaak denigrerend aangeduid als een ‘broko pranasi.’ En geen haan die ernaar kraait.”

Verwijt

“Het zuchten, het jammeren en klagen van het volk over de benarde leefomstandigheden, is een verwijt aan het adres van de bestuurders van het land, vanaf de eerste dagen van de volksplanting. De staatkundige onafhankelijkheid heeft de zo verlangde voorspoed nog niet bewerkstelligd. Vandaag wordt het volk niet getergd door de koloniale machthebber of buitenlandse overheersing, maar door haar eigen kinderen, die van toeten nog blazen schijnen af te weten en zich hebben ontpopt als schoften, kannibalen die zich tegoed doen aan hun eigen soort.”

Steenbakkersgracht

“De Steenbakkersgracht en de Steenbakkerijstraat in Paramaribo hebben hun naamgeving te danken aan een steenbakkerij, die de hoofdstad en Suriname tijdens gouverneur Van Sommelsdijck in productieopzicht verrijkte. Onder andere de strafgevangenis van Nieuw-Amsterdam zou met de stenen, die in deze fabriek gebakken werden, zijn opgetrokken. De gracht is gedeeltelijk gedempt en de straten aan weerszijden van deze openriolering werden vernoemd naar Dr. Sophie Redmond.”

Inspirerende figuur

 “Sophie Redmond, voorvechter van mensenrechten, staat als eerlijk en oprecht te boek in de geschiedenis van Suriname. Een voorvechter van gezondheidszorg, onderwijs en cultuur. Het feit dat de Raad van Ministers al één week na haar overlijden in 1955 besloot een belangrijke straat in Paramaribo naar Sophie te vernoemen, spreekt boekdelen over deze inspirerende Surinaamse vrouw.

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: