Bewonderenswaardig nalatenschap industrieel Harrypersad Boedjawan

De industrieel Harrypersad Boedjawan is op 24 maart 2021 rond 12.00 uur in het Diakonessen Ziekenhuis in Paramaribo overleden. “Onze onvergetelijke vader is plotseling op de mooie leeftijd van 75 jaar, veel te vroeg van ons weggenomen. Hij werd de zaterdag voor zijn overlijden onwel.” Dit meldt zoon Henny namens zijn moeder Widiawatie Boedjawan – Soerdin.

Verslagenheid

Het heengaan van Boedjawan ging als een lopend vuurtje door de gemeenschap. Er heerst verslagenheid onder familie, vrienden, partners, medewerker en kennissen. Vanwaar de betrokkenheid bij zijn heengaan? Het antwoord van meerdere personen uit alle lagen van de samenleving hield onder meer in: “Harry wordt door familie, vrienden, partners, medewerkers en uitgebreide kennissenkring geroemd om zijn karakter en kwaliteiten.”

Sterk karakter

“Zaliger Boedjwan, kon zelfs goed opschieten met personen die hem als arrogant, dominant en sarcastisch ervaren. Hij wist door zijn persoonlijkheid voor- en tegenstander bij elkaar te brengen en zonder drang te leiden en het beste uit hun te halen. Zijn vooruitstrevendheid, sterke persoonlijkheid, zelfvertrouwen, vakmanschap, zakelijk inzicht, doorzettingsvermogen, vaderlandsliefde, en sociaal gevoel maken hem bewonderenswaardig. Hij is een kampioen.”

Zangvogelsport en voetbal

“Als liefhebber heeft hij de zangvogelsport in Suriname gedurende tientallen jaren gediend en omhooggetrokken. In 2001 werd Boedjawan door het ministerie van Onderwijs en Sportzaken geëerd met de onderscheiding ‘Zangvogelsporter van de Twintigste Eeuw’. In datzelfde jaar werd hij ook onderscheiden door het Internationaal Olympisch Comité, de Wereldvoetbalbond en de FIFA  voor zijn bijdrage binnen de voetbalsport.”

Ster binnen het nationaal voetbalgebeuren  

“De jeugdvoetbalvereniging Fun Makers in 1964, de Sportvereniging De Nieuwe Ster in 1972 en de veteranenvoetbalvereniging Goejaba in 1982 zijn door hem opgericht. Hij was jarenlang bestuurslid van de sportvereniging Voorwaarts en beklede van 1998 – tot en met 2010 de functie van voorzitter. De bouw van het Voorwaartsstadion aan de Mr. Jagernath Lachmonstraat is een schenking van hem.”

Captain of industrie          

Heer Boedjawan die zijn hart en ziel had verpand aan voetbal en de zangvogelsport was een ondernemer in hart en nieren. Hij doorliep de technische school en trad op achttienjarige leeftijd in dienst van de Suralco. In 1978 richtte hij het Constructiebedrijf Boedjawan (Cobo) op welke is uitgegroeid, tot een holdingmaatschappij waarbinnen een pvc-buizen-, zuurstof en staalfabriek zijn ondergebracht.”

Harrypersad Boedjawan Foundation

“In 2016 werd de Harry Boedjawan foundation opgericht met als doel het vastleggen van de geschiedenis van het Surinaamse ondernemerschap en het geven van informatie over ondernemerschap. De Foundation wil voorkomen, dat kennis en ervaring van Surinamers verloren gaat, doordat weinig of niets wordt vastgelegd.”

Ridder

“De dynamische Boedjawan is gedecoreerd met de Ere- Orde van de Palm en is aan hem een ridderorde toegekend voor zijn veelzijdige inbreng bij de ontwikkeling van Suriname. Zijn nalatenschap is bewonderenswaardig.”

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: