Elinor King: Nationale Bloedbank heeft optimale ondersteuning nodig vanuit de samenleving

Gaat u bloed doneren!

In gesprek met Dagblad Suriname zegt Elinor King, algemeen coördinator bij de Nationale Bloedbank van het Surinaams Rode Kruis, dat de optimale ondersteuning vanuit de samenleving vereist is om de vraag naar bloed te kunnen garanderen. Het Surinaamse Rode Kruis doet een beroep op de samenleving om bloed te doneren aan de Nationale Bloed Bank. “We merken dat de aanloop bij de NBB (Nationale Bloedbank) na de afgang tijdens de lockdown periodes weer is afgenomen. Maar de vraag naar bloed is groot. In de ziekenhuizen is er sprake van wachtlijsten voor bloedproducten. We kunnen bij de Bloedbank geen voorraad opbouwen. Ben jij bloeddonor? Kom dan gauw langs en red levens.”

King roept bestaande donoren op om op hun kaartje te kijken wanneer zij weer kunnen doneren, en dat zeker te doen. Indien personen bloeddonor willen worden, kunnen zijn contact opnemen met het Surinaamse Rode Kruis, gevestigd aan de Gravenberchstraat 2. Bij alle bezoeken aan de bloedbank worden de huidige covid-19 maatregelen strikt opgevolgd. Omdat het BOG aan de Rode Kruislaan is gevestigd, zorgt dat voor wat verwarring. ‘Maar wij willen uitsluitend bloeddonors hier.’ Volgens King komt sinds de oproep de toestroom langzaam op gang. ‘Maar we hebben sowieso meer nodig vanuit de samenleving. Er zijn verschillende bloedgroepen dus hoe meer donoren des te beter. Bloedgroep 0- is de universele donor en kan aan iedereen gegeven. Er moet op het rhesus factor gelet worden. Ben je rhesus positief kun je niet aan rhesus negatief geven.’ In ieder geval roept King eenieder op om zich aan de regels te houden en zoveel mogelijk bloed te doneren. Ten slotte dienen donors die gevaccineerd zijn tegen het covid-19 virus er rekening mee te houden dat zij pas twee weken na de vaccinatie weer kunnen doneren.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: