Commissariaat Para: ‘Winti pré’s bij winti kampus in Para toestemmingsplichtig’

Het Districts Management Team (DMT) van het district Para heeft besloten om winti pré’s bij de winti kampus in Para ‘toestemmingsplichtig’ te maken, zo meldt het commissariaat vrijdag 26 maart. 

Para heeft ongeveer 30 actieve zogenoemde kampu’s/kondre’s met een openbaar karakter. Zij worden ten huur aangeboden aan begeleiders van de winti religie voor spirituele rituelen.

De winti religieuze bijeenkomsten trekken volgens het commissariaat echter veel publieke belangstelling en leveren veel op dat door het commissariaat moet worden afgevoerd. Er worden vuurwapens in de lucht afgevuurd bij bepaalde rituelen. De Covid-19 maatregelen worden niet volledig in acht genomen. Het DMT erkent de winti religie, maar wil veiligheidsregels doorvoeren in voornamelijk de kampu’s/kondre’s.

Ter handhaving van de openbare orde en veiligheid heeft de districtscommissaris voorwaarden gesteld aan de toestemming, die nageleefd moeten woerden. Er zijn ook maatregelen opgenomen die afgekondigd zijn door de regering, verband houdende met de Wet Burgerlijke Uitzonderingstoestand Covid-19, aldus het commissariaat.

De toestemming wordt door de organisator van de winti pré’s aangevraagd en daarmee ook verantwoordelijk gesteld voor het toezien op de naleving van de voorwaarden.

De plantages en dorpen zijn uitgesloten van de toestemmingsverplichting bij het  uitvoeren van familie culturele rituelen of winti pré’s.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: