TCT zwijgzaam over stand van zaken reparatie Canawaima

Inmiddels heeft Guyana M.B. Sandaka weer in de vaart

Terwijl Guyana de reguliere veerdienst tussen Moleson Creek Corentyne en South Drain Suriname sinds zondag 21 februari weer heeft hervat, is het vandaag de dag nog steeds onduidelijk wanneer de Surinaamse Canawaima veerboot weer in vaart wordt gebracht. De Guyanese M.B. Sandaka vaart tot nader order elke zondag, woensdag en vrijdag, uiteraard met de nodige covid-19 restricties en -maatregelen.

De Canawaima veerboot ligt, vanwege een gebruikelijke controle en inspectie van het deel van de boot dat onder de waterlijn ligt, voor zover nu bekend nog steeds in een dok te Paramaribo. ‘Pas als er overeenstemming is tussen Guyana en Suriname over het weer openstellen van de grens kan de veerboot, na reparatie uiteraard, weer in de vaart worden gebracht’, zo liet directrice Transport Estrea Noordzee van het ministerie van Transport, Communicatie en Transport eind december 2020 weten in gesprek met Dagblad Suriname. Inmiddels is het eind maart 2021 en de veerboot is nog steeds niet op de Corantijnrivier te zien. Noordzee was dinsdag 23 maart niet bereikbaar voor een reactie.

Dat er nu een Guyanese veerboot heen en weer vaart, zal mogelijk financiële consequenties hebben voor de Surinaamse tak van Canawaima, een bedrijf dat de afgelopen jaren is geplaagd door allerlei financiële en administratieve problemen en dat heeft mogelijk onder andere tot gevolg gehad dat de veerboot al vele maanden met mankementen en voor regulier onderhoud uit de vaart is gehaald. Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Transport was ook niet bereikbaar voor een reactie op de vraag wat de stand van zaken is met betrekking tot de veerboot. Hij verwees de redactie van Dagblad Suriname naar zijn directeur Noordzee, maar zij reageerde niet. 

EU investeerde miljoenen in veerdienst

De veerdienst werd op 6 november 1998 in het leven geroepen met ondersteuning van de Europese Unie. De veerboot had het boegbeeld van het streven van de EU moeten worden om de landen in de regio meer met elkaar te integreren. Het Ontwikkelingsfonds van de EU (EDF, European Development Fund) stak 20 miljoen dollar in de vervanging voor een oude passagiersboot. Voor het eerst werd autoverkeer mogelijk over de Corantijnrivier, zo schreef de Nederlandse krant Trouw op 7 oktober 2000. 

Veerboot feitelijk sinds mei 2019 uit de vaart

De Surinaamse Canawaima veerboot is al vele maanden uit de vaart, feitelijk sinds mei 2019, zo berichtte Dagblad Suriname eerder. Geplaagd door allerlei mankementen, vertragingen tijdens de reparatiewerkzaamheden, onderdelen kwamen met vertraging uit Nederland, uiteindelijk toch weer de verbinding tussen Suriname en Guyana onderhoudend, maar door de covid-pandemie en de sluiting van de grenzen is het weer uit de vaart. En als klap op de vuurpijl werd begin december bekend dat de bodem van de MV Canawaima moet worden vervangen, omdat het maandenlang op modder heeft gelegen. De veerboot saga in een notendop uiteengezet. Er lijkt een vloek op de Surinaamse veerboot te zijn.

PK

error: Kopiëren mag niet!