Nizaam Ozir: “Waar 10.000 voertuigen verzekerd werden, nu 8.000”

Met de economische malaise zit ook het verzekeringswezen in een moeilijk parket. De verzekeringsagent Nizaam Ozir is van mening dat dit tot uiting komt in onder andere het aantal WAM-verzekeringen. “Normaliter werden 10.000 voertuigen verzekerd, maar nu zijn die er 8.000.” In gesprek met Dagblad Suriname geeft hij aan dat dit het resultaat is van de inflatie waarbij burgers dagelijks moeten puzzelen hoe het hoofd boven water te houden. “De werkende klasse bijvoorbeeld neemt liever de bus om aan het werk te gaan en laat de auto in de garage. Sommige bedrijven halen hun medewerkers op, waardoor ze minder rijden. Op deze manier zijn de WAM-verzekeringen met 20% tot 25% gedaald.”

Voorheen was het gangbaar om de voertuigen te verzekeren voor een heel kalenderjaar met als ingangsdatum 1 januari, maar nu is daarvan afgeweken om de burgers wat ademruimte te bieden. De burgers hadden liever de mogelijkheid om per kwartaal of halfjaarlijks te betalen, echter bracht deze werkwijze meer problemen met zich mee. “Als je per kwartaal verzekert, krijg je je belastingsticker voor een jaar. Het is gebleken dat mensen na het eerste kwartaal niet meer gingen betalen voor de verzekering waardoor de tegenpartij ook niet gedekt werd.” Daardoor hadden de verzekeraars besloten om de jaarlijkse premie te handhaven zonder een ingangsdatum vast te stellen. Iemand die op 1 mei het voertuig wil verzekeren, kan dat dus wel.

Ook de premietarieven zijn uiteraard aangepast door de inflatie. De verzekering van een voertuig uit de P2 categorie (met een eigen gewicht tussen de 801 tot en met 1.200 kg) was voorheen SRD 470, nu bedraagt dat SRD 570. Volgens Ozir zijn voertuigen uit deze categorie het meest gereden in Suriname. Daarbij geldt een wettelijke dekking van SRD 35.000. Bij zware aanrijdingen is dit bedrag niet toereikend. De veroorzaker moet in dat geval zelf bijbetalen. Voor voertuigen uit de P4 categorie (terreinwagens), was de premie gesteld op iets meer dan SRD 600, nu bedraagt dat iets meer dan SRD 800.

Naar zeggen van Ozir klinkt het weliswaar logisch om de premie te verlagen als een autobestuurder schadevrij heeft gereden, echter werkt dit niet in Suriname. Hij legt uit dat in beginsel geldt: wie schadevrij rijdt, een korting krijgt tussen de 10% en 50%. Hiervan is in de praktijk niets te merken daar er “geen eenheid is bij Survam”. Zo hanteert elke verzekeraar dezelfde korting en is er dus geen sprake van concurrentie. “Als je pas een auto hebt gekocht betaal je dezelfde korting, ook wanneer je 10 jaren hebt gereden. Niemand controleert of er schadevrij gereden is. De premie van SRD 570 is inclusief de korting.” Ozir juicht dit systeem niet toe, aangezien er niets meer over is gebleven van de no-claim korting binnen de WAM-verzekering. Hij vindt dat er eerlijke concurrentie moet zijn en dus controle op wie wel schadevrij heeft gereden en wie niet, alvorens een no-claim korting te geven. “Dat is normaal in het buitenland, maar in Suriname is alles ondersteboven, omdat er bij de verzekeraars geen eenheid is.”

Alhoewel er vele verkeersongevallen voorkomen, vervalt de no-claim korting niet, en wordt dus niet gestimuleerd door de verzekeraars dat burgers fatsoenlijk gedrag vertonen in het verkeer. Dit betekent omgekeerd niet dat de premie verhoogd wordt als er een verkeersongeval veroorzaakt wordt. Bovendien, zonder toestemming van de staat kan de premie niet verhoogd worden. In de polisvoorwaarden is overigens opgenomen dat een WAM-verzekerde in aanmerking komt voor een bonus van de verzekeraar als die schadevrij heeft gereden. “Ook dit wordt niet gehanteerd in Suriname. Zonder een verklaring zou je in principe ook geen korting kunnen krijgen, maar alle verzekeraars geven toch dezelfde no-claim korting om mensen aan te kunnen trekken.” In Suriname geldt sedert 14 augustus 1979 de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM).

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: