Covid-minister Ramadhin: ‘Covid trekt alle aandacht, maar reguliere zorg heeft gewoon nog steeds ook onze aandacht’

‘Eerste tranche vaccins Covax wordt begin april verwacht’

De minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, is zich ervan bewust dat hij inmiddels de bijnaam ‘Covid-minister’ heeft gekregen, zo zegt hij in gesprek met Dagblad Suriname naar aanleiding van een aantal actuele covid-19 issues. ‘Covid-minister, ja, inderdaad, covid trekt alle aandacht, maar wij zijn bezig op elk front te werken. We hebben gemerkt dat met covid-19 de reguliere zorg een beetje is gaan achterlopen. Maar ook daar treffen we steeds maatregelen, zoals met betrekking tot het medicamentenprobleem, de financieringsproblemen in de ziekenhuizen en andere zaken. Er zijn zoveel andere zaken waarmee wij bezig zijn. Dus dat heeft sowieso onze aandacht.’

‘Tevreden over vaccinatiecampagne’

Minister Ramadhin is tevreden over het verloop van de vaccinatiecampagne. ‘Die verloopt inmiddels vlot. We hebben een aantal van pakweg 15.000 personen totaal al gevaccineerd. Ik ben tevreden. Onze doelgroepen moeten we halen en dat zijn de kwetsbare groepen, 60-plussers en de 40-60-jarigen met onderliggende aandoeningen. We zijn bezig dat goed in kaart te brengen. We gaan komend weekend ook naar de districten uitbreiden qua organisatie en vaccinatiedagen, dus dat komt zeker wel goed.’

‘Onze target van 70-80 procent gevaccineerden begin 2022 is nog steeds haalbaar’

In een eerder gesprek met Dagblad Suriname sprak Ramadhin de hoop uit dat begin 2022 de meeste mensen zijn gevaccineerd. Hij zegt nu, maandag 22 maart: ‘Ik hoop inderdaad dat het eerste kwartaal van 2022 kan als we voldoende beschikbare, financiële, resources hebben en de motivatie er ook in zit bij de samenleving, dan denk ik dat wij onze target van 75 tot 80 procent moeten halen in het eerste kwartaal 2022. Wij hopen dat het lukt, maar het moet niet te lang duren anders lopen we ook nog steeds grote risico’s op besmetting.’

‘Eerste tranche van vaccins via Covax wordt begin april verwacht’

‘De bijna 80.000 vaccins die via Covax (werkarm van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO) komen in 3 tranches van zo’n 26.000 binnen. De betaling voor de eerste tranches is al gedaan, dus die verwachten we rond de tweede week van april en dan elke maand een tranche. Dat wordt het plan van Covax. Er zijn ook veelbelovende vaccins waarnaar we kijken, bijvoorbeeld Sputnik V van Rusland en er wordt binnen de Caricom gezocht naar opties en mogelijkheden. Er worden netwerken gelegd.’

In kort geding Stutgard: ‘Wij hopen dat rechter zich baseert op noodzaak en aanbevelingen van WHO’

Tot slot gaat de minister nog even in op het kort geding, dat door onder andere de bekende voedseltechnoloog en kritische volger van covid-ontwikkelingen, Ricky Stutgard, is aangespannen tegen de Staat Suriname. De eisers hebben als doel de verplichting tot het dragen van een mond-/neuskapje van de tafel te vegen.

Ramadhin: ‘De zaak van de heer Stutgard is bij de rechter. We hebben al ons deel gedaan, dus we wachten rustig op een uitspraak van de rechter. Uiteraard hopen wij dat wij genoegzaam hebben kunnen verklaren waarom het gebruik en het opdoen van een mondkapje nodig is, dat heb ik in persoon gedaan bij de rechter. Wij hopen dat de rechter een uitspraak in ieder geval baseert op de feiten en op de noodzaak en de aanbevelingen van de WHO. Dat is wat ik voorlopig kan zeggen over de zaak van de heer Stutgard.’

PK

error: Kopiëren mag niet!