Natio verslaat Cayman Islands met 3-0

Een verrassend en sterk aanvallend spelend Natio heeft woensdagavond in het dr.ir. Franklin Essed Stadion de eerste WK-kwalificatiewedstrijd tegen Cayman Islands met 3-0 gewonnen.  De eerste goede kans ontstond al na zo’n 10 minuten speeltijd. Een strakke kopbal van Ryan Donk (Galatasaray, Turkije) ging vlak voor het doel van Cayman Islands langs.  Natio had een duidelijk overwicht in de eerste helft, met veel balbezit. Rond de 18e minuut kon Roland Alberg (Roda JC) van Natio een vrije trap nemen aan de linkerzijde van het veld net buiten het strafschopgebied van de tegenstander, na een overtreding van een speler van Cayman Islands. De mooi genomen vrije trap kon het doel worden ingekopt door Chaquille Pinas van ADO Den Haag: 1-0

Natio was de enige aanvallende en dreigende ploeg. De spelers van Cayman Island wisten nauwelijks het 11-meter gebied van Natio te bereiken, terwijl spelers van Natio met regelmaat het strafschopgebied van Cayman Islands wisten te bereiken en dat leidde telkens tot spannende momenten. Vooral Ivenzo Comvalius (AC Trencin, Slowakije) en Damil Dankerlui van FC Groningen vertoonden mooi aanvallend voetbal. In de 35e minuut kon Natio een strafschop nemen na een overtreding op Nigel Hasselbaink (Hapoel Bnei Sachnin, Israël). Donk schoot de bal vanaf de 11 meter stip achter de kansloze keeper van Cayman Islands: 2-0.

Tweede helft

De tweede helft begon meteen weer met een aanvallend en ongewijzigd Natio en verdedigend Cayman Islands dat maar niet voorbij de middellijn wist te komen.  In de vierde minuut mocht Natio een vrije trap nemen na een overtreding op Alberg, een paar meter buiten het strafschopgebied van de tegenstander. Leerdam krulde de bal mooi over een rij Cayman Island spelers, maar de keeper wist de bal te stuiten. Nog geen minuut later maakte Dankerlui een overtreding op een speler van Cayman Islands. Het was de eerste mogelijkheid voor Cayman Islands om het doel van Warner Hahn (RSC Anderlecht, België) te bereiken vanaf een paar meter buiten het strafschopgebied van Natio. De bal werd echter naast het Natio-doel geschoten.

Natio was ook in de tweede het team dat een stempel op het spel wist te drukken met pressie voetbal en veel balbezit, maar desondanks weinig aanvallen. Aanvallend spel van Cayman Islands was er nauwelijks. In de 19e minuut werd als eerste Natio-speler Ramon Leeuwin (AZ Alkmaar) gewisseld voor NAC-speler Dion Malone. Gevolgd in de 27e minuut door een wissel bij Natio: Doelman Warner Hahn werd gewisseld door Ishan Kort (Almere City FC).

Pas rond de 30e minuut wist Alberg de bal richting het doel van Cayman Islands te schieten, maar de bal vloog hoog en ver over de goal. In de 31 minuut werkt Gleofilo Vlijter (Beitar Jeruzalem) met een strak puntertje de bal achter de keeper van Cayman Islands: 3-0.

Comvalius werd in de 42e minuut gewisseld voor Dimitri Apai (W. Connection, Trinidad & Tobago) en Myenty Abena (Slovan Bratislava, Slowakije) voor Serginio Eduard van Inter Moengotapoe.

Historische wedstrijd

Het was een historische wedstrijd, omdat voor het eerst het elftal ook bestaat uit zogenoemde Diaspora-spelers uit Nederland, België, Engeland, Turkije, Slowakije, Israel, India, Trinidad & Tobago, Cyprus en Kroatië. 

Cayman Islands nationaal team heeft de afgelopen negen jaar geen enkele wedstrijd gewonnen en is gezakt naar plaats 206 op de FIFA Wereld Rankinglijst. Suriname staat op plek 141 (https://www.fifa.com/fifa-world-ranking/associations/association/sur/men/). 

Suriname is in een groep ingedeeld met Cayman Islands, Aruba , Bermuda en Canada. Tegen Aruba wordt zaterdag 27 maart gespeeld in Florida, VS, omdat het stadion op Aruba niet voldoet aan de FIFA-standaarden, de wereld voetbalorganisatie. De landen komen een keer tegen elkaar uit en elk land speelt twee keer uit en twee keer thuis. Alleen de groepswinnaar kwalificeert zich voor de volgende ronde om kans te maken naar het WK van 2022 in Qatar.

Canada en Bermuda ontmoeten elkaar donderdag 25 maart, op 28 maart treffen de Cayman Islands en Canada elkaar en Bermuda en Aruba spelen dinsdag 30 maart tegen elkaar.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: