Pg Baidjnath Panday gaat binnenkort met pensioen

Belfort: ‘Overzicht nodig van rekening pg bij CBvS’

Abop-parlementariër Edward Belfort zei dinsdag tijdens de openbare vergadering donderdag in De Nationale Assemblee (DNA) dat procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday in minder dan een maand tijd met pensioen gaat. “Justitie en de regering zitten verlegen met financiële middelen en er zijn miljoenen SRD’s, euro’s en dollars op een rekening ten name van de pg bij de Centrale Bank. Kan de regering het parlement heel spoedig een overzicht geven van alle stortingen bij de Centrale Bank zodat wij een besluit kunnen nemen om de regering en het ministerie van Justitie en Politie, die verlegen zit met financiële middelen, te helpen”, benadrukte de Abop’er.  Vicepresident Ronnie Brunswijk deelde mee dat er reeds een gesprek met de pg hierover is geweest en dat er al een overzicht aan hem en de president is overhandigd. Dit overzicht zal hij ook doen toekomen aan het parlement. Het gaat volgens hem  om gelden uit geïnde boetes en gelden die in beslag worden genomen. De pg kan volgens hem ook niet zomaar aan het geld gaan zonder toestemming van de minister van Financiën. De pg zou volgens Brunswijk ook een speciale operatie uitvoeren, en kon daarom niet aan het geld gaan.

Vanaf 2 maart 2016 is Baidjnath Panday officieel de justitiële topman onder wie het opsporingsonderzoek en de vervolging van strafbare feiten in Suriname vallen. Hij werd per 1 december 2015 benoemd tot pg, maar de beëdiging liet nog even op zich wachten. Hij nam daarvoor vanaf 3 december 2014 in deze functie waar vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd van de toenmalige pg Soebhaas Punwasi op het parket. Sinds het aantreden van de regering Santokhi/Brunswijk heeft het OM onder leiding van Baidjnath Panday diverse politieke toppers strafrechtelijk vervolgd voor strafbare feiten. Daaronder vallen Ashwin Adhin (ex-vicepresident), Gillmore Hoefdraad (ex-Financiënminister), Robert van Trikt (ex-governor CBvS) en Ginmardo Kromosoeto (ex-directeur SPSB).

error: Kopiëren mag niet!