Het is zover….

Het leek maandag even mis te zullen lopen met het nieuwe proces van onze nationale voetbal toen bekend werd gemaakt dat de spelers die uit of door de Schengenlanden zouden moeten reizen, niet zouden kunnen spelen in de USA tegen Aruba, alvorens 14 dagen in quarantaine te zijn geweest. Tegen de onrust nam onder de officials van de SVB maar ook de volgers van Natio toe. Intussen had googlen geleerd dat op 18 maart al het team van Trinidad voor een wedstrijd die op 28 maart moet worden gespeeld in een stadion in de USA een ‘waiver’ (uitzondering op de regel) had verkregen. In het bericht over het team van Trinidad stond dat het nationaal olympisch comité van dat land had geïntervenieerd en de hulp van het nationaal olympisch comité van de USA hulp had ingeroepen. De regering van de USA had op basis van het olympische principe een uitzondering gemaakt voor niet alleen de spelers, maar ook officials en staff. Daarmee was dus iets als jurisprudentie geschapen door de regering van de USA, waaraan Suriname had kunnen refereren. En kennelijk is dat ook gebeurd, zoals moet blijken uit een bedankbericht van de SVB gericht aan het Surinaams Olympisch Comité. En het bedankbericht is terecht en het geeft aan dat onze instituten scherp zijn en inkomen wanneer ze dat moeten. Dat de coach Dean Gorre en de SVB geen grappen maken, bleek ook uit het feit dat men ook de president van het land en de minister van regering had bericht over de mogelijke reisbeperking. Gelukkig is dat hoofdstuk achter de rug, want allerlei verdachtmakingen werden al gericht richting de Arubaanse voetbalbond en zelfs richting de ‘Srananman’ Stanley Menzo die nu aangesteld is als coach van Aruba. Achteraf bekeken om erover te lachen, maar het geeft wel aan hoe groot de verwachtingen, de nervositeit en de spanning is na de vernieuwing waarop Surinamers decennia hebben gewacht. Zoveel tijd is verloren gegaan en zoveel toptalent dat heeft willen spelen dat inmiddels al met pensioen is gegaan. Maar nu is dus aan deze generatie, een deel geboren in Suriname, om het land van herkomst en het vaderland naar een grotere hoogte te brengen. Het is zeer positief om te melden dat het bedrijfsleven en een deel van de mainstream media betrokken is en de sfeer op tempo houdt. Er staat iets groots te gebeuren, dat is voelbaar aan de lucht die we inademen. Een deel van de versterking van de spelers die in de buitenlandse competities spelen, is al in Suriname. Een klein deel zal waarschijnlijk uit voorzorg voor de mogelijke visumperikelen direct doorreizen naar de USA voor de tweede wedstrijd. De visumperikelen hebben ons wel een les geleerd. We weten dat door covid, verschillende landen verschillende toegangsregels hebben. Het luchtruim is open en soms dan gesloten of selectief open. De SVB-directeur heeft een taak om een team rondom zich te hebben met onder andere juristen die het logistiek en administratief gedeelte volledig voor hun rekening nemen en daarvoor aansprakelijk zijn.  Het SVB-bestuur moet het secretariaat met aan het hoofd de directeur op scherp zetten en ervoor zorgen dat we zulke 5 voor 12 perikelen nooit meer meemaken. Er is overigens een persoon in het bestuur dat alles behoort te weten van tickets en reizen en over het luchtruim. Hoewel administratief niet sterk kan zijn informatie meehelpen. Een oproep bij deze dus aan de SVB om Dean Gorre geheel te ontlasten van visum en andere logistieke zaken rondom de oefeningen en de wedstrijden. Gorre heeft bewezen in het versterken en upgraden van Natio een strateeg te zijn. Hij beseft dat hij in Suriname is, een land waar vooruitgang en verandering vreemd aanvoelt (bij sommigen die hard schreeuwen) en wantrouwen wekt. Hij beseft wat hij moet zeggen en wat (nog) niet.    De dag van 24 maart zal waarschijnlijk een zeer historische dag zijn waarop we nog lang zullen terugkijken. We bevelen de Surinamers die van hun land houden aan, in welke sociale laag men zich ook bevindt en welk beroep men ook heeft, om deze dag goed op te snuiven en tijd vrij te maken. We bevelen de sportmedia aan om, voor zover het niet strijdig is met de uitzendrechten, om een uur of 2 voor de wedstrijd voorbeschouwingen te hebben en ook nabeschouwingen op de avond uiteraard. We bevelen de nieuwe Natio shirt aan eenieder aan, het is altijd mooi omdat het van ons is. De witte shirt die alleen te koop was bij de SVB Fanshop (niet de rode) is immers al uitverkocht en binnen 1 dag. Maar we bevelen de SVB aan om zo gauw het kan het witte tenue te vervangen met een tenue met meer kleur zoals het rood-groene uittenue. Op social media hebben veel mensen in diaspora terecht hun voorkeur uitgesproken voor het rode tenue en dat ook gekocht. Het thuistenue kan groen-rood zijn met dezelfde design. Laten we felle agressieve kleuren kiezen voor ons Natio waarmee we het regionale voetbal domineren en daarna schitteren op de Gold Cup was warming-up en daarna op het WK 2022. Laten we wel beseffen dat dit nog niet het best mogelijke en sterkste team is dat Suriname op de been kan brengen volgens de Fifa regels. En de aanbeveling van onze kant in het belang van Suriname is dat de trainer Dean Gorre en SVB verder voortgaan om Natio zodanig te versterken dat we straks oefenwedstrijden kunnen spelen tegen Brazilië, Argentinië en Colombia. Het spelersmateriaal van Surinaamse komaf met internationale ervaring en opleiding is er, maar wij moeten willen en uiteraard moeten de spelers dat ook willen. In elk geval onze waardering voor de jongens die nu wel kiezen om voor Natio uit te komen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: