Asha Mungra: “Politiek en media: meer aandacht voor preventie geweld tegen vrouwen”

Asha Mungra, huisarts en voorzitter van de Unie Van Surinaamse Vrouwen, zegt dat het niet zo is dat de vrouwen van Suriname niets van zich laten horen wanneer vrouwen slachtoffer worden van geweld. Ze verwijst naar hun laatste bezoek aan DNA in dit verband. Terwijl vrouwen in verschillende landen de straat opgaan om aandacht te vragen voor hun positie binnen de samenleving, merkt Mungra op dat de politieke wil nodig is om met maatregelen te komen. “De daad moet bij het woord worden gevoegd dat de veiligheid van onze vrouwen hier wordt veiliggesteld. Elke keer als er wat gebeurt, wordt erover gesproken maar de wetten worden niet nageleefd. Daar moet voor gezorgd worden door de regering.” De arts, die in 2019 de Golden Gavel Awardontving van Stichting Platform Politiek Actieve Vrouwen, pleit voor meer zichtbaarheid van de politie op straat. “Dan zien mensen dat er controle is.

Mungra meent dat er een link is tussen huiselijk geweld en de economische situatie in het land. “Wanneer het financieel-economisch slecht gaat, dan zien we dat er meer agressie is. Een andere reden is de financiële afhankelijkheid van de man. Als een vrouw dan in elkaar geslagen wordt, kan ze niet weg.” Mungra ziet als oplossing dat de economie moet worden hersteld, “zodat de frustratie bij mensen minder wordt”. Haar organisatie probeert het bewustzijn bij vrouwen te vergroten door het onderwerp aan de kaak te stellen. “Waar nodig ondersteunen wij elkaar. Voorlichting via televisie is belangrijk, zodat men kan zien welke straffen men krijgt voor mishandeling.” Mungra vindt ook dat de media meer aandacht moeten besteden aan de organisaties waar vrouwen kunnen bellen voor hulp en opvang.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: