Struikelblok: “Kunst in Suriname ontwikkelt zich positief”

Kunstenaar Anand Dwarka met één van zijn schilderijen.

Vanaf 2014 naar nu zijn er veel ontwikkelingen geweest in de kunstsector. Dit vertelt George Struikelblok, voorzitter van de Federation of Visual Artists in Suriname (FVAS). Tot 2 jaar terug hebben Surinamers en Surinamers in diaspora hun kunnen op internationale forums getoond. “Heel veel Surinaamse studenten zijn vooruitgegaan op het gebied van internationale samenwerking. Velen zijn aangenomen op verschillende instituten in Nederland en Jamaica.” Hiermee wil Struikelblok aangeven dat Suriname een groei heeft meegemaakt en dat los van de beginperiode van autodidacten er nu ook een generatie is, die zich middels opleidingen verdiept in de kunst. De belangstelling vanuit het buitenland naar Suriname is ook toegenomen. Hij noemt de Surinametentoonstelling als voorbeeld. Ook de FVAS, die al 22 jaar bestaat, waarvan struikelblok 9 jaar voorzitter is, heeft Suriname internationaal kunnen vertegenwoordigen in onder meer China, Duitsland, Guyana en Barbados. “De Federatie geeft gevestigde kunstenaars, studenten en autodidacten de gelegenheid om lid te worden”, vertelt Struikelblok vol lof. De duurste werken zijn nog steeds van wijlen Erwin de Vries, vertelt Struikelblok. “Die man heeft heel veel gedaan en heeft ook in het Stedelijk Rijksmuseum geëxposeerd, de duurste zijn nog steeds van hem.” Bedragen van 80.000 euro voor werken van De Vries zijn geen verrassing, laat Struikelblok weten. “De inkomsten van een kunstenaar kan je niet peilen en daarom willen we graag vrijstelling hebben voor de Belastingdienst. Soms hebben we zes maanden niets verkocht”, besluit Struikelblok.

Anand Dwarka, ook een topper van Surinaamse bodem, zegt dat in het algemeen kunstenaars met een diploma en ervaring, voor een schilderij van 1 meter bij 70 centimeter tussen de USD 350 tot 600 kan vragen. Hij wijst erop dat pas afgestudeerden zonder ervaring nog niet tegen zulke bedragen kunnen verkopen. “Schilderijen kunnen in Suriname ook USD 10.000 kosten, afhankelijk van de opdracht. De afmeting speelt ook een rol in verband met de prijs van verf.” De verf is afkomstig uit de hoofdstad van Nederland, Amsterdam en is niet goedkoop, vertelt Dwarka. Hij had vorig jaar een opdracht binnen, die niet doorging. “De inkomsten van een kunstenaar zijn niet regelmatig, waardoor het moeilijk is om te bepalen wat de inkomsten zullen zijn”, laat Dwarka tot slot weten.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: