Hosselaars of micro-ondernemers?

Van alle kanten wordt gehoord dat Suriname in belangrijke mate in stand wordt gehouden door micro- en klein ondernemers. Maar er wordt weinig gedaan voor deze sectoren. “Wij hebben niets aan de Kamer van Koophandel en Fabrieken, bedrijvenverenigingen en werkgeversorganisaties. Daar zet men zich alleen in voor kapitaalkrachtige, grote en zware jongens in het bedrijfsleven. Alles draait om grote projecten, overheidsvoorzieningen en scheve belangen”, aldus ondernemer Henk Juriaan.

Ploeteren

“Het leven als kleine zelfstandige is niet gemakkelijk. Je blijft maar op hetzelfde niveau ploeteren. Micro- en klein ondernemer en hun positieve bijdrage aan de ontwikkeling van het land zijn mooie woorden. In de praktijk worden wij als onvolwaardig gezien, benaderd en behandeld als hosselaar, volk dat scharrelt om aan eten en geld te komen. Onze belangen komen niet aan bod. In woord, in daad en op schrift worden wij door overheidsinstanties, instituten, organisaties en in de media aangeduid als hosselaar.”

Vooraanstaande ondernemers

“Wij worden verweten niet georganiseerd te zijn. Menig zelfstandig of klein ondernemer heeft zich ingeschreven bij KKF of aangesloten bij een bedrijvenorganisatie, maar ook daar komen wij er niet beter vanaf. De minderwaardigheid waarmee wij worden bejegend, blijkt al uit de voorkeursbehandeling en de toon van lokettisten, die verschilt met de manier van spreken tegen zogenaamd vooraanstaande ondernemers.”

HD

Tegenwoordig zoekt vrijwel iedereen een extra bron van inkomsten. Voor de heer Waridi is dat niets nieuws. “Ik ben hardwerkend en hosselend opgegroeid.  Voor bazen werken is niet betaald. Je kennis, vaardigheid en kracht worden voor een appel en een ei gehuurd en kom je niet vooruit. Ook al werk je voor de overheid, word je in deze moeilijke tijd gedwongen om iets bij te verdienen om rond te komen. Ik verkoop groente en knap karweitjes op voor mensen. Doe van alles wat in mijn vermogen ligt om het hoofd boven water te houden.”

error: Kopiëren mag niet!