Verkiezingsresultaten kunnen ook in Suriname snel bekend zijn

Met de verkiezingen van 25 mei 2020 nog vers in het geheugen en met zowel de verkiezingen in de Verenigde Staten en recent Nederland nog op het netvlies, dringt de vraag op wat het geheim is voor zulke snelle resultaten. Met een druk op de knop is het resultaat meestal razendsnel in de huiskamers via live televisieprogramma’s. Voormalig voorzitter Lothar Boksteen van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) en adviseur bij de laatste verkiezingen laat weten dat wij in Suriname ook tot snelle verkiezingsuitslagen kunnen komen. “Over de techniek beschikken we”, zegt Boksteen. “Wanneer de tabel hoe is gestemd, consequent wordt gestuurd, dan heb je de uitslag”, klinkt zijn logische verklaring. Hij licht toe dat wanneer verzending op zich laat wachten, dat dit dan een van de aspecten is van de vertraging. Aan de andere kant zou een van de leden van het hoofdstembureau belast moeten zijn met de taak om de tabel door te sturen naar het ministerie van Binnenlandse Zaken. “En dan heb je de uitslag.” 


Onafhankelijk orgaan
Boksteen noemt verder dat er een onafhankelijk orgaan moet zijn. “Daarvoor is wel politieke wil nodig.” Hij wijst eveneens op de voorzitters van de hoofdstembureaus. “Dat zijn de districtscommissarissen. Alleen heb je na elke verkiezing meestal nieuwe dc’s, waardoor de opgedane ervaring tijdens de volgende verkiezing verdwijnt.” Boksteen verduidelijkt dat een onafhankelijk bureau deze wisselingen niet kent en bijdraagt aan een vlotter verloop van het verkrijgen van de resultaten. In het proces naar verbetering noemt hij ook een tijdige voorbereiding van de verkiezingen. “Je zou de dc’s meer dan een jaar van tevoren goed moeten voorbereiden, waarbij de opgedane kennis wordt getoetst.”

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: