Stutgard baseert zijn stelling op eigen onderzoek

WHO: “Maskers onderdeel van alomvattende strategie”

Voedseltechnoloog Ricky Stutgard zegt dat hij op basis van door het Covid Team gepubliceerde cijfers tot bepaalde constateringen komt. Uit een door hem gehouden onderzoek maakt hij op dat het gebruik van mond- en neusbedekking geen besmettingen voorkomt, schrijft hij in een ingezonden stuk. Hij stelt dat de mond- en neuskapjes niet werken. Volgens Stutgard komt het omdat iedere keer wanneer de neuskappen aangeraakt worden de mondkap besmet raakt. “Mondkappen in ziekenhuizen zijn in een steriele ruimte en binnen 2 tot 3 uren worden ze vervangen. Dat is niet hetzelfde als wat de gemiddelde burger dagenlang en urenlang gebruikt.” Hij zegt dat die mondkappen uit de medische wereld zijn gestandaardiseerd en dat maakt volgens de voedseltechnoloog een groot verschil.

WHO heeft een andere mening

Dagblad Suriname vergeleek deze uitspraak met de info op de website van WHO International. De wereldgezondheidsorganisatie stelt het volgende: “Maskers moeten worden gebruikt als onderdeel van een alomvattende strategie van maatregelen om overdracht te onderdrukken en levens te redden; het gebruik van alleen een masker is niet voldoende om voldoende bescherming tegen covid-19 te bieden. Als covid-19 zich in uw gemeenschap verspreidt, blijf dan veilig door enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals fysieke afstand nemen, een masker dragen, kamers goed geventileerd houden, menigten vermijden, uw handen schoonmaken en hoesten in een gebogen elleboog. Maak het dragen van een masker tot een normaal onderdeel van het omgaan met andere mensen. Correct gebruik, opslag en reiniging of verwijdering van maskers zijn essentieel om ze zo effectief mogelijk te maken.”

Kortgeding

Ondertussen is het kortgeding, dat door Karel Donk en Ricky Stutgard was aangespannen tegen de staat Suriname om de verplichting voor het dragen van mondkapjes te doen opschorten, uitgeprocedeerd.  Het tweetal wacht nu op een datum voor de uitspraak.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: