Nog steeds valse Facebook-accounts van ministers Ramdin en Achaibersing

Roosveld (CDS): ‘Een team zit er op om proces van verifying in te zetten’

De ministers Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, en Armand Achaibersing van Financiën en Planning blijken nog steeds een aantal nep-Facebook accounts op hun naam te hebben, zo bleek de redactie van Dagblad Suriname na een rondgang op Facebook.

Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning distantieerde zich al  in augustus vorig jaar van fake berichten via een Facebook-account op zijn naam. In die berichten biedt de minister leningen aan individuen aan of aan startende ondernemers die een bedrijf willen starten, tegen een rente van 2 procent, met een looptijd van 1 tot 10 jaren. ‘De bewindsman betreurt het dat kwaadwilligen de bevolking op een dwaalspoor proberen te brengen met deze onjuiste berichten’, zo  meldde de Communicatie Dienst Suriname (CDS) op 17 augustus. Maar, op 15 oktober verscheen weer een bericht van de CDS over een fake account van Achaibersing op Facebook en op 4 november was het weer raak. Drie weken geleden besteedde de CDS weer aandacht aan nep-accounts van de minister van Financiën en Planning.

Minister Ramdin is ook geconfronteerd met nep-accounts op Facebook op zijn naam. De CDS berichtte hier medio januari van dit jaar over en spreekt iedere keer in haar berichtgeving over nep-accounts over ‘kwaadwilligen’ die dergelijke fake-accounts op naam van bewindslieden maken. De reactie van Ramdin was: ‘Ik heb geen actieve persoonlijke Facebookpagina’s en distantieer mij van elke gedane belofte/toestemming via bedoelde pagina’s.’ Hij drukte iedereen op het hart niet in te gaan op dergelijke berichten.

‘Het aanmaken van nep-accounts en social media op een onverantwoordelijke manier gebruiken om bedrog te plegen, is afkeurenswaardig’, aldus Ramdin in januari.

De minister vroeg de samenleving in zowel Suriname als het buitenland ook om alert te zijn en fake Facebook accounts te rapporteren.

Maar, tot vandaag de dag blijken dus nog steeds diverse nep-accounts actief te zijn op Facebook en niet te zijn verwijderd.

In een reactie zegt Alven Roosveld van de Communicatie Dienst Suriname tegenover Dagblad Suriname: ‘Een team zit er op. Het doel is het proces van  verifying in te zetten wat betreft deze accounts.Tegelijkertijd zijn er reeds een paar berichten naar de samenleving en ook naar de media. In het bijzonder aangaande fake accounts onder de naam van de minister van Financiën die mensen oplichten.’

Oud-minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, blijkt overigens nog steeds ruim 15 Facebook-accounts op zijn naam te hebben.

PK

error: Kopiëren mag niet!