Jonge rovers veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf

Kana en Koebeer hoorden gisteren een strafeis van 7 jaren geheel onvoorwaardelijk eisen tegen zich. De verdachten hebben zich schuldig gemaakt aan de beroving van een Chinese winkelier te Wageningen op 28 dec 2020. Hierbij werd de winkelier beroofd, geslagen en gekneveld. De buit betrof SRD 15000 en belkaarten. De verdachten zijn gewapend met knuppel en houwer de winkel binnen gegaan. Op een eerder moment hadden ze gezien dat de winkelier alleen in de winkel blijft. Ze hebben toen het plan beraamd. Ter verdediging gaven de verdachten te kennen dat het slecht gaat op Wageningen en dat zij geen werk hebben.  De verdachte Kana bekende dat het plan de dag tevoren werd gemaakt. Hij was gewapend met de houwer. Hij heeft de winkelier met platte kant slagen toegebracht. Koebeer had de houten knuppel bij zich en heeft de winkelier meerdere slagen toegebracht. De officier van justitie gaf aan dat de verdachten het slachtoffer ook naar de slaapkamer hebben gesleurd en daar hebben gekneveld. Zij hebben de winkelier bedreigd met de dood, als hij niet meer geld dat vermoedelijk in de slaapkamer was verborgen aan hen zou geven. De verdachten werden kort na de beroving aangehouden en werd de buit teruggevonden. Zij hebben eerder samen een soortgelijk strafbaar feit gepleegd en zijn in februari 2020 in vrijheid gesteld na een straf van 2 jaar te hebben uitgezeten. 

De winkelier heeft beide verdachten positief herkend. Uit het visum van de arts blijkt dat het slachtoffer een barstwond aan hoofd had opgelopen en striemen op het lichaam. De verdachten waren gevlucht toen de vrachtwagen van een leverancier de winkel aandeed. De officier stelde dat het veiligheidsgevoel van de burger wordt aangetast door verdachten, die op klaarlichte dag met bruut geweld mensen beroven, en eiste een gevangenisstraf van 7 jaren geheel onvoorwaardelijk  onder aftrek van de tijd doorgebracht in voorarrest.

Advocaat Wishaal Rambharos, die beide verdachten rechtsbijstand bood, betwistte de doktersverklaring. Aan de voorzijde van de verklaring staat snijwond voorhoofd met een genezingsduur van 2 dagen en op de achterzijde zijn heel wat letsels opgenomen met een genezing 2 weken. Rambharos twijfelde of het slachtoffer zwaar lichamelijk letsel heeft bekomen. Ook was het niet duidelijk of de verdachten de winkelier daadwerkelijk hadden gesleurd. Er was geen tolk bij het verhoor van de Chinese winkelier, betoogde hij. Rambharos stelde dat de forse strafeis gedestilleerd wordt uit de geweldshandelingen. Nu de letsels en de verklaring van de winkelier niet duidelijk zijn, achtte hij de strafmaat exorbitant hoog. Hij vroeg de rechter de strafmaat te mitigeren.

De rechter ging mee hierin en legde een straf op van 4 jaren onvoorwaardelijk met bevel van gevangenhouding.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: