Hoofdbasja Wit Santi: “We willen niet voor verrassingen komen te staan”

“In de koloniale periode werden wij verdreven en kwamen uiteindelijk in de savanna’s terecht.” Aan het woord is hoofdbasja Michael Swedo van Wit Santi. “Het savanna-gebied heette het Kamp der Vrije Indianen. In de jaren ’80 maakte men dit tot domeingronden.” Ruim 62 jaar geleden moesten de inheemsen hun leefgebied, dat Bisri heette, in verband met de komst van de Johan Adolf Pengel luchthaven, verlaten. Niet ver lag Wit Santi en daar vonden de inheemsen nieuwe jachtgebieden en kruiden voor hun medicijnen. De hoofdbasja van Wit Santi diende donderdag een petitie in namens de gemeenschap. De petitie werd in ontvangst genomen door vicepresident Ronnie Brunswijk. De inheemsen zijn tegen de manier waarop zij behandeld worden. Opnieuw staat het gebied van bijna 900 hectare van de mix van Caraïbischeen Arowakse inheemsen onder druk. “Het woongebied is niet zo groot, ongeveer 50 hectare”, licht Swedo toe.

“We zijn niet tegen ontwikkeling, maar kom met ons praten over de plannen.” Hoofdbasja Swedo merkt op dat niet eenzijdig kan worden bepaald dat iets goed is voor Suriname. Daar komt nog bij dat niet een, maar meerdere beschikkingen zijn uitgegeven in het leefgebied van de inheemsen. De gemeenschap had niet verwacht dat anno 2021 de grondenrechten nog steeds niet geregeld zouden zijn. Met de overwinning van de NDP in 2010 benadrukt Swedo dat de verwachting was dat het grondenrechtenvraagstuk voor de inheemsen zou worden opgelost. “Maar in 2015 kwamen wij erachter dat in 2013 beschikkingen zijn geslagen voor Luchthavenbeheer.” Swedo laat weten dat de gemeenschap niet naar de media is gestapt, maar via hun structuren hun ongenoegen hierover heeft duidelijk gemaakt. Hij benadrukt niet tegen ontwikkeling te zijn. “Maar waarom komt men niet met ons praten? Als het belangrijk is voor Suriname, dan willen we ook meeliften in de ontwikkeling, omdat wij moeten inleveren.”

Swedo maakt duidelijk dat men niet praat met de gemeenschap, maar de gronden neemt. Daarom wil de gemeenschap afspraken maken met de regering dat zolang de grondenrechten niet zijn geregeld, men de gemeenschap van Wit Santi consulteert en betrekt wanneer rechtshandelingen worden gepleegd. “We willen niet voor verrassingen komen te staan dat gronden van ons zijn uitgegeven.” Een eerdere brief aan de huidige regering werd na 3 maanden nog niet beantwoord, laat Swedo verder weten. Waarom juist dit gebied in belangstelling staat, is voor de inheemsen onduidelijk. Op dit moment landen 1 tot 2 vliegtuigen in de week, dan waarom wil men onze gronden inpikken?, vraagt hij tot slot.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: