Consumenten moeten respect van verkopers afdwingen

“De klant is koning”

Recentelijk liet de minister van EZ weten dat consumenten een betere bescherming verdienen. Zij merkte ook op dat het geen gunst is om klantvriendelijk te zijn. De voorzitter van de Consumentenkring Albert Alleyne, geeft aan dat naast de winkeliers ook het stuk van de importeurs aandacht verdient. “Zij bepalen de prijzen en daar is er te weinig controle op.” Alleyne stelt ook dat consumenten het respect van de verkoper moeten afdwingen. Aan de klantvriendelijkheid valt er nog veel te verbeteren. Hij ziet hiervoor een rol bij de consument zelf zodat winkelverkopers beseffen dat zij daar wat aan moeten gaan doen. Alleyne omschrijft de houding ‘take it or leave it’ wat niet als klantvriendelijk is te omschrijven. “De klant is koning, maar het schijnt dus dat de handelaar vaak koning is”, benadrukt de voorzitter van de Consumentenkring. Het is voor Alleyne dan ook zaak dat deze houding weer naar de juiste proporties wordt teruggebracht.  “En dat is dat de klant koning is”, stelt hij. Om de klantvriendelijkheid verder een boost te geven, denkt Alleyne dat het goed zou zijn wanneer het ministerie eraan zou werken om het personeel te laten certificeren. Iemand zou op zijn minst over enige kennis moeten beschikken om binnen de branche actief te kunnen zijn. “Vaak worden klanten in winkels op ondeskundige wijze voorgelicht waardoor er verkeerde keuzes worden gemaakt. Wanneer iets eenmaal gekocht is wil men het niet meer inruilen”, besluit Alleyne. 

RB

error: Kopiëren mag niet!