Astrid H. Roemer krijgt eind 2021 de Prijs der Nederlandse Letteren 2021

Prijs wordt in Brussel uitgereikt door Belgische koning Filip

Auteur Astrid H. Roemer ontvangt dit najaar de Prijs der Nederlandse Letteren 2021. Dat heeft de Vlaamse minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon bekendgemaakt namens het Comité van ministers van de Taalunie. Ze is de eerste auteur uit Suriname die bekroond wordt met de Prijs der Nederlandse Letteren. Aan de prijs is een geldbedrag van 40.000 euro verbonden, zo melden Belgische media zaterdag 20 maart. In oktober 2021 zal de Belgische koning Filip de prijs overhandigen aan Roemer in Brussel.

‘Met haar romans, toneelteksten en gedichten bekleedt Astrid H. Roemer een unieke positie in het Nederlandstalige literatuurlandschap’, stelt de jury onder voorzitterschap van prof. dr. Yves T’Sjoen. “Haar werk is onconventioneel, poëtisch en doorleefd. Roemer slaagt erin thema’s uit de recente grote geschiedenis, zoals corruptie, spanning, schuld, kolonisatie en dekolonisatie, te verbinden met de kleine geschiedenis, het verhaal op mensenmaat.’

In 1966 vertrok ze naar Nederland, maar keerde terug naar haar geboorteland om daar te werken als onderwijzeres. In 1975 vestigde zij zich opnieuw in Nederland. Van 2006 tot 2009 woonde zij opnieuw in haar geboorteland. In mei 2016 ontving zij als eerste auteur van Carïbische oorsprong de P.C. Hooft-prijs.

De inmiddels 73-jarige Roemer debuteerde in 1970 onder het pseudoniem Zamani met de dichtbundel ‘Sasa: mijn actuele zijn’ en publiceerde naast poëzie ook romans en theaterstukken. Roemers verhalend proza vormt het belangrijkste onderdeel van haar oeuvre, waaronder ook haar magnum opus: de trilogie ‘Gewaagd leven’ (1996), ‘Lijken op liefde’ (1997) en ‘Was getekend’ (1998). Haar meest recente werk, ‘Gebroken Wit’, verscheen in 2019.

In haar werk spelen thema’s als migratie, seksuele oriëntatie, racisme en emancipatie een grote rol. In 2016 ontving Astrid H. Roemer de P.C. Hooftprijs voor haar gehele oeuvre. De Prijs der Nederlandse Letteren is de meest prestigieuze literaire prijs in het Nederlandse taalgebied en onderscheidt auteurs van belangrijke, oorspronkelijk in het Nederlands geschreven letterkundige werken. 

De prijs wordt eens in de drie jaar toegekend aan een auteur van wie het oeuvre een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur. De prijs wordt gefinancierd door de Taalunie. De organisatie ligt beurtelings in handen van Literatuur Vlaanderen en het Nederlands Letterenfonds.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: