Binda: ‘Samenwerking OM en Belastingdienst is uitstekend’

Het Openbaar Ministerie (OM) en de Belastingdienst hebben de noodzaak ingezien om te komen tot een historisch samenwerkingsverband. Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday en de directeur van de Belastingdienst, Ismail Kalaykhan, hebben afgelopen maandag een convenant getekend inzake samenwerking om fiscale fraude te elimineren. Het Parket van de Procureur-Generaal en de fiscus zijn nu gerechtigd om informatie met elkaar uit te wisselen. Het OM heeft in de afgelopen jaren bij herhaling een aantal strafzaken onderzocht, waarin sprake was van verrijking door verdachten, zonder dat justitie voldoende in staat is geweest om het onrechtmatig verkregen vermogen genoegzaam zichtbaar te maken en het afromen daarvan middels strafrechtelijke bepalingen tot stand te brengen. 

Baidjnath Panday benadrukt dat er in de wereld mechanismen zijn ontwikkeld, die erop toezien dat naast strafrechtelijke interventies om daders zichtbaar te maken en aan te pakken er ook fiscale interventies mogelijk moeten zijn. Dit, wanneer justitie en de fiscus beiden het oogmerk hebben om te stuiten op het illegaal verkregen vermogen uit strafbare handelingen. De procureur-generaal stelt dat het ook de bedoeling is om het illegaal vermogen ten voordele van de staat af te pakken.

‘Samenwerking is uitstekend’

Het VHP-assembleelid Sham Binda juicht het initiatief van het OM en de Belastingdienst toe. Hij zegt in gesprek met Dagblad Suriname: ‘Het is uitstekend, maar het probleem zit in de uitvoerbaarheid. Op wat ga je af, welke groep ga je aanpakken?’ Maar, meteen er achteraan zegt Binda, dat het ‘makkelijk’ moet zijn om ‘zaken te achterhalen’. ‘Kijk naar de hout- en goudsector, kijk naar bezittingen, kijk naar iemand die een paar huizen heeft, drie helikopters, terwijl die ambtenaar is. Ga achter kapitaalgoederen aan, vraag naar de herkomst van geld. Iemand die dure auto’s heeft, die zijn geregistreerd, kijk naar personen die bouwvergunningen aanvragen, hoe komen ze aan het geld?’

‘Onderzoek naar dat soort zaken moet betrouwbaar, solide, zijn. We weten dat binnen een ambtelijk apparaat personen omkoopbaar zijn. Stel ook een tiplijn in, zodat mensen opvallende financiële zaken kunnen doorgeven. Er zijn veel mensen die veel verdienen, maar nergens staan ingeschreven, geen belastingnummer hebben. Er zijn personen met pseudobedrijven via welke gelden kunnen worden witgewassen. Check stroomrekeningen bij de EBS, mensen in grote woningen, airco’s.’

‘Ga eerst naar de top en niet naar de kleine man’

Binda stelt dat de Belastingdienst de eerste halte is in de lijn van onderzoek. Als er vraagtekens zijn bij de herkomst van gelden, dan komt het Openbaar Ministerie om de hoek te kijken met een vervolg, strafrechtelijk, onderzoek. ‘Is er een financieel issue, dan moet men niet bang zijn om bepaalde mensen aan te pakken en zaken te confisqueren. Ga eerst naar de top en niet naar de kleine man. Mensen zijn hier rijk geworden met concessies en gesjoemel met grond. Denk ook aan al die zogenaamde loterijen.’ De opsommingen van Binda maken duidelijk dat er veel werk te verzetten is voor de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie. 

Kaalplukwet

In Nederland bestaat sinds 2003 de zogenoemde Kaalplukwet, een wet tot uitbreiding van de mogelijkheden tot inbeslagname en verbeurdverklaring in strafzaken. De wetgever stelt zich hier tot doel met een buitgerichte aanpak de criminaliteit te kunnen bestrijden door haar te raken in het diepste van haar wezen. Het mag voor een crimineel niet meer lonend zijn misdrijven te plegen. De wet is van toepassing op misdrijven, die vaak gepaard gaan met een financieel groot voordeel, zoals drugshandel, btw-fraude, witwassen, wapenhandel, omkoping en mensenhandel. Met regelmaat verschijnen er berichten in Nederlandse media dat beslag is gelegd op dure, luxe personenauto’s, boten, motoren en woningen in kaalplukzaken.

PK

error: Kopiëren mag niet!