Roy Bhikharie over wijziging Valutawet: “Je kan het afdwingen met een ‘pistool’ maar je gaat dan juist een zwarte markt krijgen”

De PVP-leider Roy Bhikharie zegt naar aanleiding van de wijzigingen van de Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren dat koersstabilisatie niet door middel van een wet tot stand komt. Hij betreurt het dat ook de huidige regering er geen werk van maakt om de export te bevorderen en de import van producten die lokaal reeds geproduceerd worden te ontmoedigen. Alhoewel dit geen geheim is, is het beleid van de regering niet daarop gericht.

“De prijs van goederen, inclusief van vreemde valuta en alles dat verhandelbaar is, kan niet door middel van een wet tot stand komen. Je kan het afdwingen met een ‘pistool’ maar je gaat dan juist een zwarte markt krijgen”, benadrukt Bhikharie in gesprek met Dagblad Suriname. Hij refereert naar al datgene wat niet mag op grond van de wet. “Wat heeft de overheid verboden dat werkelijk niet gebeurd? Soms is het zelfs hoe meer je het verbiedt hoe erger het wordt, net als bij de Covid-protocollen.”

Bhikharie wilt hiermee niet aangeven dat wetgeving nergens voor nodig is, echter, wetgeving zonder handhaving stelt weinig voor. In het geval van de koersstabilisatie gaat het erom dat een wet de complexiteit van de economie niet kan vereenvoudigen. “Onze munteenheid is internationaal niet convertibel. Vreemde valuta kan je alleen krijgen door te exporteren.” Met de wijziging van de Valutawet ziet Bhikharie slechts één doel: herstellen van het vertrouwen van de samenleving. Ook dit is niet met wetgeving te realiseren. “Vertrouwen herstel je pas als je doet wat je zegt.” Bhikharie doelt op de belofte van de regering om het gestolen geld terug te brengen, daar is niets van terecht gekomen terwijl voor de samenleving van de ene op de andere kostenverhogende maatregelen worden ingevoerd.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: