Rachied Doekhie mist ‘Surinaamse’ in nationaal elftal

“Niet omdat je overgrootmoeder eens 5.000 jaar terug achter Coronie is geboren, mag je dan hier voor ons voetballen”

Voor het eerst in de geschiedenis zal het Surinaams nationaal elftal spelen met ‘full profs’. Natio, die op 24 maart de eerste wedstrijd speelt tegen Cayman Islands, bestaat nu ook uit spelers uit Nederland, België, Engeland, Turkije, Slovakije, Israël, India, Trinidad & Tobago, Cyprus en Kroatië. Rachied Doekhie, voormalig assembleelid van de NDP uit het district Nickerie, is het er niet mee eens dat alleen buitenlanders nu zijn ingezet om Suriname binnen de voetbalwereld te vertegenwoordigen. “Iedereen wil kampioen worden, maar niet op zo een manier. Wat voor eer en respect blijft er dan over voor onze natie, wanneer anderen jouw werk gaan doen? Al verlies je, verlies dan met eer met het vlag in de lucht. Je kan geen nationalist zijn; je kan niet in een nationale selectie zijn, wanneer je de nationaliteit van het land niet hebt. Geen van deze spelers heeft de Surinaamse nationaliteit. Niet omdat je overgrootmoeder eens 5.000 jaar terug achter Coronie is geboren, dan mag je hier voor ons voetballen”, benadrukt de politicus tegenover Dagblad Suriname

‘Afgedankte spelers’

Doekhie vindt dat deze full profs eigenlijk afgedankte spelers zijn die in hun land niet geselecteerd konden worden voor de nationale selectie. “Grote wereldspelers als Messi (Argentinië) en Ronaldo (Portugal) hebben hun roots in hun land, spelen in grote clubs in andere landen, maar ze hebben hun nationaliteit nooit opgegeven. Maar hier nemen we mensen die ons land Suriname niet eens ooit hebben gezien. Het is barbaars dat jij jouw nationaal werk laat doen door vreemden”, benadrukt de politicus. De NDP’er illustreert met een voorbeeld, waarbij een student een tentamen moet maken, maar ervoor kiest om een veel slimmer vriend of vriendin te sturen om het tentamen te maken.

Investeren in Surinaamse spelers

De NDP’er voert aan dat hij tijdens zijn periode als assembleelid vaker gestreden heeft tegen het inzetten van Nederlandse voetballers van Surinaamse afkomst. Het is volgens hem ook door de mede-inzet van ‘echte Surinaamse spelers’ in de selectie die ervoor hebben gezorgd dat Suriname enkele goede prestaties heeft geleverd. Hij vindt dat dat beleidsmakers een begin moeten maken bij de basis door minimaal 10 voetbal getalenteerde jeugdigen uit alle districten te selecteren en hard in hun te investeren. “Alle districten, want onze nationale selectie moet een weerspiegeling zijn van alle bevolkingsgroepen in het land. Laten wij die miljoenen ook investeren in onze Surinaamse talenten, onze Surinaamse voetballers. Als wij deze talenten in dit land dan bij elkaar brengen en goed oefenen, winnen we zelf een wedstrijd tegen die hele neppe nationale selectie van bondscoach Dean Gorré”, aldus Doekhie.

 ‘Zelfs de spelers uit Kalebaskreek kunnen van de Cayman Islands winnen’

Natio speelt op 24 maart tegen Cayman Islands en Aruba op 27 maart in Amerika. Dat Suriname nog nooit heeft verloren van Cayman Islands, moet volgens Doekhie niet als iets ‘geweldigs’ worden gezien. “Cayman Islands heeft niet eens een voetbalveld. Het is een eiland dat bekend staat binnen de cricket-sport. Zelfs de spelers uit Kalebaskreek kunnen van de Cayman Islands winnen”, aldus Doekhie die benadrukt helemaal niet blij te zullen zijn als deze Natio wint of verliest.

Trots op ‘Bigi Boy’

Doekhie zegt erg trots te zijn op Surinaamse sporters die hier wonen en goede prestaties, zowel nationaal als internationaal, leveren. Hij noemt onder andere Jairzinho ‘Bigi Boy’ Rozenstruik in zijn gevechten bij de UFC. “Als hij wint of verliest, ik ben trots op deze Surinamer. Alle keren toen hij won, sprong ik als trotse Surinamer blij in de lucht. Toen hij op 28 februari op punten verloor van zijn tegenstander Ciryl Gane en ook in mei 2020 op knock-out verloor van Francis Ngannou, bleef ik even trots op hem. Omdat hij een Surinamer is die op eervolle wijze heeft verloren. We gaan nu toch geen buitenlander vragen om voor ‘Bigi Boy’ te vechten? We moeten met trots winnen en ook met trots verliezen”, aldus Doekhie.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: