President Santokhi wijst op rol Suriname in relatie Latijns-Amerika en VS tijdens Horasis Global Meeting

President Chandrikapersad Santokhi sprak donderdag in een Zoomcall als  keynote speaker bij de plenaire vergadering voor Latijns-Amerika en de VS tijdens de jaarlijkse Horasis Global Meeting (https://horasis.org/horasis-extraordinary-meeting/), over de rol van Suriname in de relatie tussen Latijns-Amerika en de VS. 

‘De focus van Suriname in de bilaterale betrekkingen tussen de regio en de Verenigde Staten van Amerika is om samen te werken met de VS om vrede en stabiliteit in Amerika te bevorderen. Regionale veiligheid is belangrijk om te kunnen blijven bouwen aan veilige en welvarende samenlevingen op ons halfrond’, zei president Santokhi.

Hij bleef stilstaan bij de effecten van de Covid-19-pandemie in Latijns-Amerika en de VS. ‘De impact is veel groter dan de gezondheidssector en daarom is het noodzakelijk om regionale solidariteit en internationale samenwerking tussen de landen te bevorderen. Een sterk Zuid-Amerika, in samenwerking met de VS, komt de bevolking van Amerika ten goede in termen van veiligheid en economische ontwikkelingen.’

Met de nieuwe regering van president Joe Biden zijn er volgens hem signalen van meer betrokkenheid bij de Latijns-Amerikaanse regio.

Suriname en de VS delen internationaal aanvaarde normen van interstatelijke betrekkingen en gedrag op basis van democratisch bestuur, rechtsstaat en de bescherming van mensenrechten en politieke rechten. Deze aspecten zullen ook de belangrijkste zijn in samenwerking met de nieuwe Amerikaanse regering. Als zodanig zal Suriname op het westelijk halfrond samenwerken in multilaterale organisaties, zoals de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), om democratie en rechtsstaat te bevorderen, vrede op te bouwen en welvaart te creëren.

President Santokhi ging ook in op de besprekingen na de verkiezingen in mei vorig jaar en daaropvolgend het bezoek van staatssecretaris Mike Pompeo aan Suriname. Deze band zal ook met de nieuwe regering worden voortgezet. Er zal binnen een paar jaar bilateraal met de VS worden samengewerkt om handel en investeringen te versterken, in het bijzonder in de olie- en gasperspectieven. Er wordt reeds intensief samengewerkt met het Southern Command van het Amerikaanse leger, over veiligheidskwesties, illegale handel in drugs en mensen en piraterij.

In de regionale context zal de VS gevraagd worden om de kwetsbare economieën van het Caribisch gebied te steunen, vooral bij pogingen om schulden te herstructureren en schuldverlichting te bieden. 

De rol van Suriname in de bilaterale betrekkingen van de Latijns-Amerikaanse regio met de VS zal zich blijven concentreren op het bevorderen van vrede en stabiliteit in Amerika, regionale veiligheid en economische ontwikkelingen.

Suriname zal actief samenwerken met gerenommeerde en invloedrijke niet-gouvernementele organisaties in de VS om de kansen in Suriname te promoten en te presenteren. Het land wil een echt geopolitiek

en strategisch partnerschap aangaan met de VS. 

President Santokhi: ‘We moeten allebei erkennen, dat er mogelijk in de achtertuin van de VS een grote strategische industrie zal ontstaan die van geopolitiek belang zal zijn. Dit is een relatie van wederzijds belang en voordeel.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: