Phagwa wordt aangepast gevierd vanwege covid-19 maatregelen

Na de verkiezingen van 25 mei 2020, de Kerstdagen en jaarwisseling was er een toename van aantal covid-19 positief geteste personen

Binnenkort zijn er een paar bijzondere nationale vrije dagen. Zo wordt maandag 29 maart Holi Phagwa gevierd, gevolgd door Goede Vrijdag op 2 april en Pasen 4 en 5 april. Het zijn dagen waarop mensen graag bij elkaar komen in groeps- of familieverband.  Phagwa staat vooral bekend om het gekleurde feest van het voorjaar, waarbij tot laat in de nacht wordt gefeest, gegeten, gedronken en gezongen door jong en oud samen met familieleden, vrienden en kennissen. Het is immers een volksfeest. Men besproeit elkaar met verschillende geuren (parfum en reukwater) en bepoedert elkaar in verschillende kleuren en begiet elkaar met allerlei gekleurd water. Dit is dan ook het symboliseren van de in bloei staande natuur, maar dan bij de mens. 

Geen massaal Phagwa festijn op het Onafhankelijkheidsplein

Al deze festiviteiten zullen dit jaar vanwege de covid-19 maatregelen niet groots gevierd kunnen worden. Geen massaal Phagwa festijn op het Onafhankelijkheidsplein. De vraag is of iedereen de maatregelen in acht zal nemen. Immers, rond de verkiezingen op 25 mei vorig jaar, de Kerstdagen en de jaarwisseling kwamen toch groepen mensen bij elkaar en hield niet iedereen zich aan de covid-maatregelen. Het gevolg was dat een paar weken na die dagen er een stijging waarneembaar was in het aantal dagelijks covid-19 positief geteste personen.

Het is vooralsnog niet duidelijk of de gezondheidsautoriteiten, met het oog op de nasleep van de verkiezingen, de Kerstdagen en jaarwisseling, de covid-maatregelen iets gaan aanpassen rond Phagwa en Pasen of dat er extra gecontroleerd zal gaan worden op naleving van de geldende maatregelen. Minister Amar Ramadhin was niet bereikbaar voor een reactie hieromtrent.

De voorzitter van de priesterraad Arya Dewaker, pandit Atmanand Ramcharan, zei onlangs al in gesprek met Dagblad Suriname dat ‘met de komst van covid-19 Holi Phagwa aangepast, niet uitbundig en ook niet helemaal sober gevierd moet worden’. ‘Wij kunnen ook met inachtneming van de covid-19 regels met wat poeder erbij ook een besloten Phagwa met familie en gezin hebben.’  

Secretaris van de Priesterraad Sanatan Dharm, pandit Nitin Jagbandhan, zei in een eerdere reactie: ‘We moeten te allen tijde de covid-19 maatregelen in acht nemen. Het moet ons ook lukken om met de covid-maatregelen de beste wensen aan elkaar over te brengen. Holi wordt met poeder, ook wel met parfum gespeeld. We moeten afstand houden, dus zou gebruik van parfum een goede optie zijn. Het feesten en de gezelligheid moeten aangepast en niet te uitbundig.’

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: