Oproepen voor meer actie tegen en bewustwording rond femicide lijken aan dovemans oren gericht

Steeds wordt Suriname opgeschrikt door femicide ofwel de moord op een vrouw, meestal door een (ex-)partner van het slachtoffer. Sommige van de moorden zijn gruwelijk, zoals de geruchtmakende moord in oktober vorig jaar op de 32-jarige Myrtle Bons. Haar lichaam werd gevonden in een zandput in Brokopondo. Femicide lijkt niet uit te bannen. Het gedrag van de daders is veelal niet te beïnvloeden voordat wordt overgegaan tot een moord, laat staan dan de directe omgeving een vermoeden heeft van wat er in een relatie speelt. De mens is onberekenbaar. 

Na een vrouwenmoord blijft het stil: vrouwenorganisaties zijn niet te horen

Tijdens het maken van onderstaand overzicht van femicide dit jaar en vorig jaar, werd het de redactie van Dagblad Suriname duidelijk dat er geen beleid lijkt te worden ontwikkeld om op welke manier dan ook bewustwording te creëren bij vooral mannen, dat een moord geen oplossing is voor welk probleem dan ook. Ook blijkt dat er nauwelijks tot geen actieve vrouwenorganisaties zijn. Geen enkele organisatie staat nog op na een moord op een vrouw. Geen enkele organisatie komt in actie, geen protest, geen wake, geen aandacht voor het probleem van femicide. Er was wel een protest in oktober 2018, toen een paar honderd mensen deelnamen aan een stille mars tegen vrouwengeweld na de moord op Monaliza Maynard (37). Het was echter een initiatief van een paar personen, niet van een organisatie. Ouders werden opgeroepen om hun zonen bij te brengen hoe zij met emoties om moeten gaan. Maar na dit protest zijn er geen protesten meer geweest naar aanleiding van femicide.

In andere landen is dat wel het geval. Afgelopen weekend nog in de Britse hoofdstad Londen, waar honderden vrouwen protesteerden tegen femicide en een wake hielden in een park waar de 33-jarige Sarah Everard werd ontvoerd en vermoord door een agent. De vrouwen hielden zelfs een wake, terwijl dat volgens de covid-maatregelen niet was toegestaan. In Londen gingen vrouwen de straat op. In Suriname gebeurt dat niet meer, er gebeurt niets. Slechts verontwaardigde woorden op social media, maar daarmee los je het probleem van femicide en het gewelddadig gedrag van mannen naar vrouwen toe niet op. Het lijkt erop of de moord op vrouwen wordt gezien als een normaal misdrijf, zoals er zovelen zijn maandelijks.

BEP: ‘Slachtofferhulp moet gestructureerd worden’

Op de Internationale Dag van de Vrouw, 8 maart, vroeg de politieke partij BEP (Broederschap in Eenheid en Politiek) in een bericht wel aandacht voor femicide. ‘Als wij terugblikken naar het afgelopen jaar, zijn vrouwen om wat voor reden dan ook, opnieuw slachtoffer geworden van geweld en mishandeling, soms zelf met de dood als gevolg. Vrouwenmoord, anders gezegd. Elke vorm van geweld tegen vrouwen en meisjes wordt veroordeeld. Wij roepen het Surinaamse justitieel apparaat op om te blijven optreden tegen hen die zich hieraan schuldig maken. Verder moet slachtofferhulp via de overheid en maatschappelijke organisaties gestructureerd worden en moet er ook psychologische hulp voor de daders beschikbaar komen’, zo schreef de BEP.  

Vorswijk (Abop): ‘Jongens van kleins af aan leren om te gaan met emoties’

Medio oktober vorig jaar waren het assembleevoorzitter Marinus Bee en Abop-fractieleidster Dinotha Vorswijk, die aandacht vroegen voor geweld tegen vrouwen. Aanleiding was de moord op Myrtle Bons. Vorswijk zei dat 7 vrouwen in 2019 waren vermoord. Ze zei onder andere: ‘Mannen moeten ervan doordrongen zijn dat zij niet over moeten gaan tot geweld en moord wanneer een relatie wordt beëindigd. Jongens moeten van kleins af aan leren om te gaan met hun emoties. Een man moet begrijpen dat een vrouw niet zijn eigendom is.’

Al drie vrouwen vermoord dit jaar

Ondanks de woorden van Bee en Vorswijk gaat het doden van vrouwen door, ook dit jaar. Zeker drie vrouwen hebben het leven al verloren door moord. In januari werd het land opgeschrikt door de moord op het 8-jarige meisje Cherelee. Ze werd gevonden op een kostgrondje in Para, alsook haar vader, een militair, die zijn dochter doodde en daarna een einde maakte aan zijn eigen leven. Medio februari werd een 29-jarige vrouw vermoord in een pension en afgelopen zaterdag werd Ashna Jagesar (31) dood aangetroffen in een goot in een zijstraat van de Eurekaweg. Ze werd sinds 5 maart vermist. Ze bleek door haar vriend om het leven te zijn gebracht. 

Een overzicht van 2020

Eind december werd een 16-jarig meisje in verre staat van ontbinding aangetroffen langs een goot aan de Brokaatstraat in ressort Koewarasan. De politie arresteerde een 24-jarige verdachte. 

In november werd de 28-jarige Romenia Brito Reis door haar man (58) doodgestoken – de vrouw had steekwonden over haar hele lichaam –  in de goudnederzetting Antonio de Brinco in het Lawa-gebied.

Het lichaam van de 32-jarige Myrtle Bons werd 14 oktober aangetroffen in een zandput in het district Brokopondo. De dader had een buitenechtelijke relatie met de vrouw.

De 56-jarige Balwanti Kharagram werd medio augustus door haar schoondochter vermoord. Het slachtoffer werd diverse keren met een hard voorwerp op het hoofd geslagen.

Een 22-jarig meisje, een studente, werd in juli dood aangetroffen in haar woning te Munder, besmeurd met bloed. Een verdachte werd gearresteerd.

Een 34-jarige man heeft in maart zijn vrouw Christina Bisnath (33) vermoord in een appartement te Leiding 9. De vrouw had steek- en snijwonden.

In de eerste week van januari werd een echtpaar dood aangetroffen aan de Dokter Kochweg te Saramacca. De man werd op het erf gevonden en de vrouw in de woning.

PK

error: Kopiëren mag niet!