Minister Ramdin neemt deel aan Ministerieel Forum VK en Caribisch gebied

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking heeft donderdag deelgenomen aan de virtuele 10e editie van het Ministerieel Forum tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en het Caribisch gebied plaatsgevonden. Deze is virtueel georganiseerd, vanwege de Covid-19 pandemie, zo meldt de Communicatie Dienst Suriname (https://www.gov.uk/government/speeches/fs-speech-10th-uk-caribbean-forum-18-march-2021). 

De deelnemende  bewindslieden van het Verenigd Koninkrijk en het Caribisch gebied hebben benadrukt, dat deze vergadering, die tweejaarlijks plaatsvindt, een belangrijk middel blijft voor dialoog, partnerschap en samenwerking, als gevolg van de bijzondere betrekkingen tussen de partners. Afgesproken werd om de politieke dialoog te verdiepen, de bilaterale banden te versterken en standpunten uit te wisselen over regionale en multilaterale samenwerking tussen het VK en het Caribisch gebied. 

Eveneens werd aangegeven, dat de beide gebiedsdelen zich verder zullen concentreren op het aanpakken van de sociaal-economische uitdagingen van- en het maximaliseren van de kansen na de Covid-19 pandemie en concrete actie zullen ondernemen ter bevordering en waarborging van gelijke toegang tot- en distributie van Covid-19 vaccins.

Minister Ramdin gaf aan, dat met name in deze tijd, waarin alle landen en gemeenschappen enorm worden getroffen door de Covid-pandemie, internationale solidariteit en samenwerking van cruciaal belang zijn voor herstel en wederopbouw van economieën. De economische- en handelsbetrekkingen zullen verder worden versterkt tussen het VK en het Caribisch gebied na de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese unie, middels gebruikmaking van het CARIFORUM-UK Economisch Partnerschaps Verdrag (EPA) raamwerk, dat op 1 januari in werking is getreden en onlangs door Suriname is ondertekend.

De bewindsman heeft eveneens aandacht gevraagd voor de nadelige gevolgen welke klimaatverandering en milieurampen op de kleine en kwetsbare economieën van de Caribische landen, waaronder Suriname, hebben. Ook heeft Ramdin het belang benadrukt van ambitieuze committeringen tijdens de aanstaande 26e Klimaatvergadering, waar het Verenigd Koninkrijk de gastheer zal zijn.

De 10de editie van het Forum heeft geresulteerd in de aanname van een Communiqué en een Actieplan, waarin de partners zijn overeengekomen om zich verder te committeren samen te werken op het gebied van onder andere de bevordering van handel en investeringen op internationale- en multilaterale fora, fondsen en beurzen van het VK voor onderwijs en onderwijsinstellingen te benutten, rampenbestrijdings- en milieuprogramma’s, militaire samenwerking te ontplooien en benutting van de door het VK in te stellen fondsen in dit kader aan Caribische ontwikkelingsinstellingen, met name de recente toezegging van het VK van maximaal £ 21 miljoen aan het Speciaal Ontwikkelingsfonds van de Caribische Ontwikkelingsbank.

error: Kopiëren mag niet!