Europees geneesmiddelenbureau EMA: ‘AstraZeneca is veilig’

‘Voordelen van het vaccin zijn vele malen groter dan de mogelijke nadelen’

Het Europees geneesmiddelenbureau EMA (een samenwerkingsverband tussen wetenschappelijke medische instellingen uit de lidstaten dat de introductie van nieuwe geneesmiddelen beoordeelt en houdt toezicht op de kwaliteit van bestaande medicijnen heeft donderdag verklaard, dat het vaccin van AstraZeneca veilig is en moet blijven worden gebruikt. Wel is er sprake van een zeer kleine kans op een complicatie waarvan niet uit te sluiten is dat deze door het vaccin veroorzaakt wordt, stelt het agentschap.

Het EMA adviseert daarom die zeldzame mogelijke bijwerking op te nemen in de bijsluiter. ‘Dat helpt om de bijwerkingen eventueel op tijd op te merken en de gevolgen ervan te beperken. Maar, ook als de zeldzame aandoeningen een gevolg zijn van het vaccin, dan nog zijn de voordelen van het vaccin – de hoge mate waarin het ziekenhuisopnames en sterfgevallen  voorkomt – vele malen groter dan de mogelijke nadelen.’

In de Europese Unie zijn nu 7 miljoen mensen gevaccineerd met het vaccin, in het Verenigd Koninkrijk zijn dat er 11 miljoen. In totaal is er bij hen 25 keer een gevaarlijke aandoening geconstateerd.

Het EMA moest met een oordeel komen, omdat eerder deze week twintig Europese landen − waaronder Nederland − van de ene op de andere dag waren gestopt met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin. In zeker vijf landen constateerden onderzoekers een gevaarlijke combinatie van bloedpropjes en een laag aantal bloedplaatjes bij voorheen gezonde, jonge mensen, die in de dagen of weken daarvoor met het vaccin waren ingeënt. Meerdere van hen overleden als gevolg van de aandoening.

Volgens persbureau Reuters ging het om dertig gevallen in Europa. In totaal zijn in Europa en het Verenigd Koninkrijk zeker 17 miljoen mensen met het vaccin ingeënt.

Het EMA gaat door met het onderzoek naar de complicatie, een combinatie van bloedstolsels en een verlaagd aantal bloedplaatjes. EMA-directeur Emer Cooke benadrukte donderdagmiddag tijdens een persconferentie op het hoofdkantoor in Amsterdam dat er relatief heel weinig meldingen zijn gedaan van dat ziektebeeld. ‘Het is echt een klein aantal gevallen, terwijl er al 7 miljoen mensen in de EU en 11 miljoen mensen in Groot-Brittannië het vaccin hebben gekregen.’

De voordelen van vaccineren wegen daarom duidelijk op tegen het mogelijke kleine risico, stelt Cooke. Volgens haar is er statistisch gezien sowieso geen aanwijzing, dat de AstraZeneca-prik leidt tot meer trombosegevallen in het algemeen.

Meldingen van ernstige bijwerkingen en trombose kwamen uit onder meer Denemarken, Noorwegen, Italië en Duitsland. De landen die stopten met het prikken met AstraZeneca wilden eerst goed onderzocht hebben of de complicatie geen gevolg is van het vaccineren. 

Eerder donderdag stelde een team Noorse onderzoekers de oorzaak van de opgetreden complicaties met het AstraZeneca-vaccin te hebben achterhaald. Volgens Pål Andre Holme en zijn team van het universitair ziekenhuis van Oslo lokt het vaccin in sommige gevallen een onverwachte immuunrespons uit, en zou dat de complicatie veroorzaken. Volgens Holme is dat een reactie die bekend is van andere medicijnen, maar is in het geval van drie Noorse zorgmedewerkers geen andere verklaring aan te wijzen dan het vaccin.

De drie zorgmedewerkers kwamen volgens de Noorse krant VG het ziekenhuis binnen met acute pijn, bloedstolsels op ongewone plaatsen zoals de maag en de hersenen, en bloedingen en een ongewoon laag aantal bloedplaatjes. Eén van hen overleed.
Attachments area

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: