“De kinderen leren de andere kant van het leven kennen”

Nu de kinderen afwisselend naar school gaan, zitten enkele jongeren mogelijkheden te zoeken om toch wat te doen in hun vrije tijd. Roche, een dertienjarige jongen, gaf aan dat hij in zijn vrije tijd wil werken. Tijdens een gesprek met de krant vertelde hij dat hij dagelijks met oma thuis is. Zijn moeder gaat naar het werk en brengt zijn broertje ook naar de oppas. “Oma kan niet lopen, dus ik ben met haar thuis. Ik probeer toch wat centjes te verdienen met haar toestemming. Als ik iemands erf schoon moet maken, dan bel ik haar op om te door te geven waar ik ben. Ook als zij mij nodig heeft, belt ze mij op. Ik zie mijn moeder heel hard weken en ons alles geven zonder mijn vader en dat geeft mij de moed om ook iets te doen. Mijn geld spaar ik en koop mijn eigen spullen. Als mama iets in huis nodig heeft of oma iets lust, doe ik het graag.”

De oma gaf aan dat het eigenlijk niet mag dat jonge kinderen moeten werken. “Maar zolang hij zijn schoolwerk op zijn vrije dag gedaan heeft, mag het wel van mij. Het is leuk om te zien dat zo een kleine jonge zich groot probeert te gedragen. Spelen doet hij wel met vrienden, maar zolang hij een werk vindt, zet hij zijn volle aandacht daarop. Precies hoe wij het vroeger deden”, zegt oma. Roche gaf verder aan dat hij zijn vrienden op die manier ook probeert te motiveren om te werken. “De meeste vallen burgers bij de winkel lastig om geld te vragen, maar ik leer ze dat het prettiger is als je zelf ervoor werkt. Nu ben ik samen met twee andere vrienden over straat om werk te zoeken. Beetjes bij beetjes zullen de anderen komen. Op zo een manier wordt de buurt onderhouden en de kinderen leren het leven zo ook anders kennen”, zegt een buurtbewoner van Roche. Die ondersteuning geef ik graag, het motiveert anderen ook, zegt de buurtbewoner. 

TM 

error: Kopiëren mag niet!