VVD weer de grootste partij in Nederland met 36 zetels

Aantal kleine partijen belandt voor het eerst in het Haagse pluche

De VVD van lijsttrekker Mark Rutte wordt waarschijnlijk weer de grootste partij van Nederland met 36 zetels, zo wijst een tweede exitpoll van bureau Ipsos uit, aldus het AD woensdagavond. D66 is de tweede partij geworden met maar 27 zetels, een winst van acht zetels, de grootste winst ooit voor de partij. Hiermee komt de nummer 10 op de kandidatenlijst, Raoul Boucke, in de Tweede Kamer.

Het CDA verliest vijf van de negentien zetels die het had. Het CDA had gehoopt dat met een lijsttrekkersverkiezing de partij weer aan zou trekken, maar op het laatste moment werd Wopke Hoekstra naar voren geschoven en dat heeft toch geen zoden aan de dijk gezet. 

Grote verliezers zijn verder GroenLinks (van 14 naar 8 zetels), de SP van Lilian Marijnissen, dat 6 van de 14 zetels inlevert, en de PVV van Geert Wilders, dat drie zetels moet inleveren. Samen komen de linkse partijen, zonder D66 tot hetzelfde aantal zetels (35) als de VVD alleen. 

Opvallend is verder de winst voor de nieuwe pro-Europese partij Volt: dat weet waarschijnlijk drie zetels in de wacht te slepen. Forum voor Democratie van Thierry Baudet kan naar verwachting op acht zetels rekenen, voorheen had de partij twee stoelen bezet in de Tweede Kamer. Ook JA21, de partij die ontstond uit het vertrek van FvD’ers Joost Eerdmans en Annabel Nanninga, komt de Kamer in met drie zetels. 

Sylvana Simons mogelijk in de Tweede Kamer

Opmerkelijk is verder, dat drie partijen van het vorige kabinet, CDA, VVD en D66, samen al op een meerderheid van 76 zetels zouden kunnen rekenen. Naast Volt, valt vermoedelijk dus ook JA21 in de prijzen. Dat geldt ook voor Bij1 van Sylvana Simons en de BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas uit Deventer.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: