Minister Ramadhin: “Dankzij naleving maatregelen, covid-uitbraak onder controle in Suriname”

Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) is gisteren gestart met zijn eigen vaccinatiecampagne tegen covid-19. Op het medisch centrum van de BOG aan de Rode Kruislaan werden vandaag de eerste vaccins ingeënt aan de huidige doelgroep. Dit is de 14de locatie in ons land waar de vaccinaties zullen worden toegediend.

Race tegen de tijd

BOG-directeur Radjesh Orie stelde dat vaccinaties geen nieuwigheid zijn voor het BOG. Hij gaf aan dat het medisch centrum van het BOG is klaargestoomd voor de actie. Hij bedankte de donateurs, waaronder Su4Su en Rotary voor hun bijdrage. Orie stelde dat het een race tegen de tijd is om de vaccins toe te dienen. De target is het inenten van 500 personen per dag. Orie memoreerde in zijn toespraak de rol van de medewerkers van het BOG vanaf dag één van de uitbraak in ons land. Hij gaf aan dat dankzij donateurs het BOG nu beschikt over goed operationele meldkamer. Orie gaf aan dat het laboratorium van het BOG ook vanaf dag 1, elke dag gewerkt heeft. De BOG-directeur stelde dat het goed gelukt  is om personen te isoleren en in quarantaine te plaatsen. De BOG-topman bedankte ook de Paho en Unicef voor hun steun.

Rakesh Gajadhar Sukul, directeur van Volksgezondheid, gaf aan verheugd te zijn bij de start van de covid vaccinatiecampagne van het BOG. “Laten wij de tijd efficiënt gebruiken”. Hij benadrukte dat momenteel de kwetsbare groepen gevaccineerd worden. “We kunnen dat kunnen terugzien in de cijfers. In de ziekenhuizen moet er een afname zijn van opnames en ook de doden moeten verminderen. Laten wij ook de mohana-maatregelen in acht nemen. Laten we niet verslappen. Alleen vaccineren is geen kortetermijnoplossing. Anders gaat het mislopen. Wij hebben nog een behoorlijk traject te gaan alvorens wij naar de orde van de dag kunnen”, aldus Volksgezondheid-directeur Gajadhar Sukul.

Dankzij maatregelen, covid onder controle

Minister Amar Ramadhin benadrukte dat de vaccinaties in de komende dagen worden opgevoerd. De acties worden verder uitgebreid in de districten en binnenland. De bewindsman bedankte de Paho en Unicef-vertegenwoordigers hun onvoorwaardelijke ondersteuning. Suriname is een van de weinige landen waar covid 19 onder controle is. Dat is dankzij de maatregelen en dankzij de inachtneming daarvan door het volk, stelde minister Ramadhin. 

Hij bedankte alle actoren in de lokale gezondheidssector alsook de sponsoren, waaronder Su4Su en de Rotary Club voor zijn ondersteuning. De bewindsman stelde dat de aanpak van covid-19 steeds bekritiseerd is. “Maar we staan er redelijk stabiel nu. We focussen op de risicogroepen. Laten wij eerst de kwetsbare groepen vaccineren.” De minister heeft een ieder opgeroepen om zich te laten registreren. Omtrent de ontwikkelingen rond het AstraZeneca vaccin stelde de bewindsman, dat na advies van lokale en internationale experts de actie wordt voortgezet. “We gaan door met de vaccinaties. Er zijn geen vervelende bijwerkingen in Suriname gerapporteerd. Wees gerust. De vaccinatiecampagne kan veilig van start”, aldus minister Ramadhin.

Asad Mushtaq

error: Kopiëren mag niet!