Lichamelijke opvoeding en sport aangetast door het Coronavirus

Stijlpatronen demonstratie uitgevoerd door Karateka Ervina Santokhi van het Karate Instituut Burgos afdeling Altonaweg te Lelydorp.

Om lichamelijke opvoeding en sport onder Coronavirus omstandigheden te bespreken werd aangeklopt bij het karate instituut van leraar Wilfred Burgos: “Het Coronavirus heeft sport en spel beknot. Niet alleen sportscholen en verenigingen hebben zich niet kunnen ontplooien. Ook in schoolverband is lichamelijke opvoeding komen weg te vallen. Door de versoepeling van de Covid-19 voorzorgsmaatregelen komt er langzaam weer beweging binnen sportinstituten en verenigingen. Het opgangkomen van het onderwijs heeft er nog niet toe geleid, dat het vak lichamelijke opvoeding weer is opgepakt.”

Sport en beweging

“Lichamelijke opvoeding, bewegen en sporten zijn van belang voor een gezond lichaam en een gezonde geest. De nadelen en schade veroorzaakt door verminderde sport en beweging vanwege het Coronavirus zijn er ongetwijfeld. Een jaar stilstand gaat niet in je koude kleren zitten.  Alleen kunnen wij het niet naar behoren onderzoeken, meten en vaststellen omdat Suriname daarvoor het apparaat en de middelen niet heeft.”

Sport op hoog niveau

“Topsport heeft naast vraagstukken en problemen waarmee sport over het algemeen kampt, te maken met specifieke zaken die belemmeren en zorgen baren. Een topsporter kan niet van het een op ander moment, zonder consequenties zijn of haar ritme onderbreken of afbreken. Het zorgvuldig afbouwen, af oefenen is van belang voor de gezondheid. Het gaat niet alleen om rust roest. Het kan andere gevolgen met zich meebrengen. Topsporters vooral dienen hiermee rekening te houden.”

Topsport risico’s

“Sporten is gezond. Maar er is een verschil tussen sporten op ‘normaal’ niveau, en sporten op ‘extreem’ niveau. Bij het beoefenen van topsport gedurende de jonge jaren wordt het uiterste gevraagd van het lichaam, dat uit haar voegen wordt getrokken. Er doen zichtbare blessures voor. Wat zich binnen het lichaam met de organen en andere lichaamsdelen plaatsvindt openbaart zich meestal later. Het is geen geheim, dat sport op hoog niveau ten koste gaat van de algemene gezondheid als er met sporten wordt gestopt of op latere leeftijd. De risico’s voor de gezondheid is een prijs die betaald moet worden voor de glorie die topsport met zich meebrengt.”

Alertheid aangeraden

“Het is daarom zowel aan artsen, fysiotherapeuten, trainers en sportmasseurs aangeraden om alert op te zijn en zich te realiseren dat een afbouwende sporter ernstige psychische klachten kan hebben. Suriname kan best meer sportartsen, fysiotherapeuten, fysiologen, masseurs, voedingsdeskundigen en andere specialisten gebruiken om de sport hogerop te krijgen. Er zijn ook technische hulpmiddelen die ingezet zouden kunnen worden. Maar Suriname kan zich deze luxe (nog) niet permitteren.”

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: