US$ 70.000 van IDB voor JusPol in kader technische assistentie veiligheid

De Inter American Development Bank (IDB) heeft een bedrag van US$ 70.000. ter beschikking gesteld van het ministerie van Justitie en Politie (JusPol) voor technische assistentie op het gebied van veiligheid. De overeenstemming over de besteding van de US$ 70.000 is maandag tussen het Technisch Team IDB Grant Suriname van Juspol en de IDB bereikt. Dat bedrag is in het kader van het Regional Grant Program vrij gemaakt, zo bericht het ministerie dinsdag.

Het Team van Suriname, onder voorzitterschap van Mark Karg, heeft namens minister Kenneth Amoksi de prioriteitenlijst gepresenteerd aan Jason Wilks, Sector Specialist van de Public Management Innovation in Citizen Services Division van de IDB. De gebieden waarvoor technische assistentie is gevraagd zijn huiselijk geweld en gender gerelateerd geweld, transnationale misdaad toegespitst op drugs en mensenhandel, verkeersmanagement, basispolitiezorg en Community Policing, Cyber Crime en Financial Crime.

Jason Wilks toonde zich zeer ingenomen met de prioriteitenlijst en gaf aan, dat volgens de IDB-statistieken Suriname, Guyana en Trinidad en Tobago het hoogste aantal gevallen van huiselijk geweld noteren in de regio. Voorzitter Mark Karg belichtte kort het recente geval van het lijk van een jonge vrouw in een trens in Suriname en de ernstige mishandeling en bedreiging van een driejarig meisje door haar vader. Dit terwijl in Guyana bij afzonderlijke misdrijven recentelijk vrouwen zijn dood gekapt, en in Trinidad een jonge rechtbankmedewerkster op gruwelijke wijze om het leven is gebracht na te zijn ontvoerd.

Op 18 en 19 maart 2021 vinden er twee finale zoom-meetings met de IDB vertegenwoordiger plaats, waarbij de sectoren verkeersmanagement en Community Policing nader zullen worden belicht. De volgende fase is dat minister Amoksi zijn collega van Financiën en Planning in kennis stelt van de overeenkomst met de IDB, waarna deze namens de Staat Suriname de bank schriftelijk vraagt tot invulling van het bedrag groot US$ 70.000 over te gaan. De technische assistentie van de opgegeven prioriteiten kan dan van start gaan.

Het Technisch Team van Suriname bestond verder uit de hoofd-inspecteurs van politie Rishi Akkal en Rachel Deekman, het hoofd Internationale Betrekkingen Sieglien Aviankoi en Carolijn Reemnet, hoofd Onderzoek Planning en Documentatie (OPD) van het ministerie.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: