Patricia Etnel: “Als Hooghart een wijs mens is, dan weet hij ook wat het gewicht is van zijn uitspraken”

Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienarenorganisaties (CLO), dreigt met een straatprotest indien president Chandrikapersad Santokhi in zee gaat met het IMF. De vakbondsleider benadrukte zegt dat hij tot het uiterste zal gaan om met name de ambtenaren te beschermen tegen de grote financieel-economische ramp, die een deal met het IMF zou meebrengen. De CLO-voorzitter spreekt duidelijk een andere taal in vergelijking met 2016 toen hij onder het bewind van ex-president Desi Bouterse wel een grote voorstander was van de komst van het IMF. Hooghart, die toen ook nog parlementariër was namens de NDP, hield de ambtenaren toen voor dat gezien de omstandigheden, geen andere keus was dan bij het ‘kapitalistisch instrument’ geld te lenen. “Als hij (Hooghart) een wijs mens is, dan weet hij ook wat het gewicht is van zijn uitspraken. Ik wens hem daar niet in te scholen”, zegt NPS-parlementariër Patricia Etnel aan Dagblad Suriname. Etnel voert aan dat de problemen in de maatschappij veel groter en omvangrijk zijn dan de persoon Hooghart. Vandaar dat ze niet veel aandacht wenst te besteden aan de uitspraak van de CLO-topman.

Herstel- en Stabilisatieplan moet DNA nog bereiken

Etnel benadrukt dat de komst van het IMF nog geen feit is, waardoor het prematuur is om vooruit te lopen op zaken. Bovendien moet het Herstel- en Stabilisatieplan De Nationale Assemblee (DNA) nog bereiken. “Laten wij die discussie hebben wanneer dat plan behandeld wordt in het parlement. Want dan pas zullen wij weten of het IMF moet worden of een totaal andere aanpak”, aldus de NPS’er op de vraag of zij zelf voor- of tegenstander is van het IMF.

Gesprekken met IMF voor 90% afgerond
President Chandrikapersad Santokhi zei op 8 maart dat de gesprekken met het IMF voor 90 procent afgerond zijn. Sommige internationale instellingen willen volgens het staatshoofd wel nog geld lenen aan het land, omdat ze vertrouwen hebben in de huidige regering. Zij hebben als voorwaarde dat Suriname met het IMF gaat onderhandelen, voordat zij weer geld ter beschikking stellen. Deze maand loopt de afspraak met de grootste schuldeisers af; tot 31 maart hoefde het land geen aflossingen te doen. Er wordt onderhandeld voor verlenging. Eén van die issues is de koersontwikkeling. IMF wil dat de koers losgelaten wordt. De regering wil dat niet doen, want zij vindt het onverantwoord. Als er met IMF een overeenstemming wordt bereikt, komt er een injectie van ruim US$ 750 miljoen verspreid over 3 jaren. Het geld is bestemd om de Centrale Bank te ondersteunen, zodat de internationale reserve weer klimt, om de betalingsbalans en de importdekking te herstellen en om de koers te helpen stabiliseren.

“If yu no habi nyanan, dan na drape i’m’ go tek’ a nyan”

Op vooral social media wordt Hooghart verweten met 2 tongen te spreken vanwege de uitspraken die hij deed in april 2016 bij de viering van het 45-jarig bestaan van de CLO. “Da boskupu doro tak’ un’ no mag go na IMF. Ma’ yere noh, if yu de in coma, wiens ye kos EHBO, wi ala mala na drape we long go,” redeneerde Hooghart toen. Hij gaf aan dat het IMF enkele jaren geleden al had voorgesteld om het aantal ambtenaren drastisch terug te brengen. “Misschien hadden ze het niet zo bedoeld, maar we hadden inderdaad wel veel ambtenaren toen. Nu hebben we nog teveel ma’ no wan man ne puru. Mi no lob’ den man want den man na wan kapitalistisch instrument. Ma’ if yu no habi nyanan, dan na drape i’m’ go tek’ a nyan. En als het ons kan helpen om uit de problemen te komen, san y’e regeri tak a nu mu psa?”,aldus Hooghart in 2016 als kritiek op de uitspraken van de toenmalige oppositie en vakbondsleiders.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: