Naomi Josafat door president Santokhi beëdigd als landmeter

Josafat is de derde vrouwelijke landmeter en de eerste uit binnenland

Naomi Josafat is de derde vrouwelijke landmeter van Suriname. Daarnaast is zij de eerste vrouwelijke landmeter uit de binnenlandse gemeenschap. Volgens president Chandrikapersad Santokhi, die Josafat maandag conform de GLIS-wet in haar nieuwe functie beëdigde, is dit een mijlpaal voor zowel de Surinaamse als de binnenlandse gemeenschap, zo schrijft de Communicatie Dienst Suriname.

Josafat is de eerste beëdigde landmeter sedert 2018. President Santokhi sprak van een voortreffelijk en zware taak die op haar schouders rust. Hij benadrukte dat een landmeter in het gronduitgifteproces een bijzondere taak heeft, namelijk het opmeten van percelen en vervaardigen van figuratieve kaarten. 

Josafat kreeg maandag de verantwoordelijkheid op zich om als beëdigde landmeter de grondrechtelijke status van een perceel op het Domeinkantoor en het MI-GLIS (Management Instituut voor Grondregistratie en Land Informatiesysteem) nauwkeurig vast te stellen. ‘Vandaag krijgt u de taak om kwaliteitswerk op basis van zorgvuldigheid te leveren en ook om burgers van Suriname bij te staan. Veel burgers hebben hulp nodig met hun grondvraagstukken en zij worden ook geconfronteerd met wachttijden voor perceel ID’s, maar meer nog de bureaucratie’, sprak Santokhi. 

Hij zei dat deze burgers zich in eerste instantie wenden tot landmeters op wie, op grond van de GLIS-wet, een verantwoordelijkheid is gelegd op het gebied van toezicht en controle. ‘Echter wordt de gemeenschap ook geconfronteerd met landmeters die helaas misleidend bezig zijn en dat kunnen wij als regering niet accepteren’, ging de president verder. Dergelijke klachten worden reeds in behandeling genomen door het Tuchtcollege dat op zeer korte termijn geactiveerd zal worden. Dit Tuchtcollege zal moeten zorgen voor de waarborging van de kwaliteit van de beroepsuitoefening door de landmeter. 

Landmeter Josafat zei haar beroep te zullen uitoefenen om de samenleving te dienen naar eer en geweten. Ze sprak van een heel bijzonder beroep, waarbij ook veel vraagstukken beantwoord moeten worden. Zij steekt vrouwen, die ook dit beroep willen uitoefenen, een hart onder de riem om hun droom te volgen. 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: