Minister Ramadhin: ‘Misschien een beetje voorbarig en vroeg om conclusies te trekken’

Vaccinatie met AstraZeneca vindt normaal plaats

Het ministerie van Volksgezondheid ziet geen reden om uit voorzorg te stoppen met vaccineren met AstraZeneca-vaccin. Het vaccineren in Suriname met het AstraZeneca-vaccin gaat door, terwijl in diverse Europese landen, waaronder Nederland, het vaccineren tijdelijk is stopgezet uit voorzorg. Die landen kwamen tot hun besluit vanwege diverse ernstige bijwerkingen bij personen na met het vaccin te zijn ingeënt. Het Surinaamse ministerie van Volksgezondheid lijkt volledig op het kompas van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te varen, die in een persbericht heeft laten weten dat er vooralsnog geen reden is om AstraZeneca niet te gebruiken, aldus het ministerie van Volksgezondheid maandag in een verklaring.

Het ministerie schrijft kennis genomen te hebben van het bericht dat Nederland de komende twee weken stopt met het toedienen van het AstraZeneca vaccin. ‘Dit besluit is uit voorzorg genomen, nadat er bij mensen in andere Europese landen die waren ingeënt met het vaccin bloedproppen optraden.’ In Suriname en Nederland zijn aldus Volksgezondheid echter geen gevallen bekend van bloedproppen na het vaccineren. Dat voorkomen beter is dan genezen lijkt bij de Surinaamse gezondheidsautoriteiten niet aan de orde te zijn. 

Overigens is maandag ook bekend geworden, dat Justitie in Italië een partij AstraZeneca-vaccins in beslag heeft genomen voor onderzoek naar de dood van een man. Het zou gaan om een partij die in de noordelijke regio Piedmont werd gebruikt. De regio schortte het gebruik op na de dood van een 57-jarige muziekleraar. Hij overleed in het weekend kort nadat hij was ingeënt. Het is niet opgehelderd waarom en daarom is justitie tot de inbeslagname overgegaan.

Ramadhin: ‘Pakweg 30 trombose-gevallen zijn gemeld uit pakweg 15 miljoen doses AstraZeneca’

Minister Amar Ramadhin van Volksgezond zegt in een reactie tegenover de redactie van Dagblad Suriname: ‘Belangrijk is dat wij als overheid, een verantwoordelijke overheid zijn. Wij kijken naar de ontwikkelingen en rapportages. Er zijn pakweg zo’n 30 gevallen van trombose gemeld na inenting met AstraZeneca uit de pakweg 15 miljoen doses die zijn toegediend. Hetgeen natuurlijk misschien heel weinig is, maar zoals de experts zeggen, het is goed om alle mogelijke bijwerkingen die er zijn te onderzoeken en belangrijker is niet eens te onderzoeken, belangrijker is de link die gelegd moet worden tussen het gebruik van een vaccin, de toediening, en de directe gevolgen daarvan. Zijn die trombose-gevallen de directe gevolgen van het vaccin of zijn er andere onderliggende aandoeningen die geleid hebben tot de bijwerking? Omdat men nog niet daaruit is, hebben wij gezegd dat het misschien een beetje voorbarig en vroeg is om conclusies te trekken en voordelen die het vaccineren biedt te onderbreken voor het traject.’

‘Zo’n 5.000 doses toegediend en vooralsnog geen ernstige bijwerkingen’

‘Zolang er geen duidelijke link is tussen het vaccin en de bijwerkingen zullen wij vooralsnog gewoon doorgaan. De WHO, met experts uit verschillende landen, heeft het ook gezegd, dat er vooralsnog geen link is tussen het vaccin en de bijwerkingen. Overigens, wij hebben inmiddels zo’n 5.000 doses toegediend en vooralsnog zijn er geen gevallen gerapporteerd van vervelende of ernstige bijwerkingen.’

De technische adviescommissie voor immunisatie tegen Covid-19, zal voor het ministerie de ontwikkelingen op de voet blijven volgen. Het ministerie stelt constant in overleg met de commissie. Het ministerie zal de bevolking op de hoogte blijven houden van de ontwikkelingen rondom het AstraZeneca-vaccin, zo laat het ministerie weten.

Nederland stopt tijdelijk ‘vanuit het voorzorgsprincipe’

De Nederlandse Medicijnautoriteit CBG kwam zondagavond tot het advies om, uit voorzorg en in afwachting van nader onderzoek, het toedienen van het AstraZeneca-vaccin te pauzeren. Minister Hugo de Jonge van Volksgezond heeft dat advies direct overgenomen. Vanuit het voorzorgsprincipe is besloten om de komende twee weken (tot en met zondag 28 maart) niet te prikken met het AstraZeneca-vaccin, zo meldt de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Afspraken voor vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin worden afgezegd. De voorzorgsmaatregel heeft in Nederland geen gevolgen voor geplande vaccinaties met de vaccins van BioNTech/Pfizer of Moderna.  Directe aanleiding voor het advies van medicijnautoriteit CBG is nieuwe informatie die afgelopen weekend beschikbaar kwam inzake andere klachten over trombose na vaccinatie. Het CBG geeft aan, dat in totaal zes nieuwe meldingen van mogelijke bijwerkingen zijn binnengekomen uit Denemarken en Noorwegen. Het gaat om ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) én een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) bij volwassenen onder de 50 jaar. In Nederland zijn momenteel geen soortgelijke gevallen bekend. 

Het CBG benadrukt, evenals de gezondheidsautoriteiten in onder andere Noorwegen en Denemarken, dat er vooralsnog geen oorzakelijk verband is aangetoond tussen het vaccin en de klachten. 

Minister de Jonge: ‘Cruciaal is de vraag of het gaat om klachten ná vaccinatie, of dóór vaccinatie. Over de vaccins mag geen enkele twijfel bestaan. Ik vind het van groot belang, dat de meldingen goed worden onderzocht. We moeten altijd het zekere voor het onzekere nemen, en daarom is het verstandig om nu uit voorzorg even op de pauzeknop te drukken. Ik vaar hierbij volledig op kompas van onze experts.’ 

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: