Nederland stopt voorlopig uit voorzorg met vaccin van AstraZeneca

Nederland stopt uit voorzorg tijdelijk met het toedienen van het coronavaccin van AstraZeneca. In navolging van landen als Denemarken en IJsland drukt ook Nederland op de pauzeknop vanwege de bijwerkingen.

Denemarken kondigde eerder aan te stoppen, nadat er bloedstolsels waren geconstateerd bij enkele mensen die het vaccin hadden gekregen. Ook IJsland trokt daarom tijdelijk de stekker uit de vaccinatiecampagne.

In totaal zijn bij het Astra-vaccin zes nieuwe meldingen van mogelijke bijwerkingen binnengekomen uit Denemarken en Noorwegen. Het gaat om ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) én een verlaagd aantal bloedplaatjes bij volwassenen onder de 50 jaar.
Zuid-Afrika stopte al eerder met het inenten met AstraZeneca.
Eerder stopten Oostenrijk, Luxemburg en de Baltische staten stopten de inentingen met een partij van 1 miljoen vaccins van AstraZeneca.

error: Kopiëren mag niet!