Kunnen kleine politieke partijen niet groeien?

De prognose van analist Hardeo Ramadhin dat kleine politieke partijen in hun bestaansrecht worden bedreigd, ziet niet iedereen op dezelfde manier. In zijn analyse of de kleinere politieke partijen groeimogelijkheden hebben, concludeert Ramadhin dat de door hem genoemde partijen als SPA, DA91, Palu en DOE een niet zo rooskleurige toekomst tegemoet gaan. De analist vreest zelfs dat kleinere partijen uit het politieke landschap zullen verdwijnen. Angelic Del Castilho zegt dat het inderdaad een uitdaging is om de doelgroep te bereiken. Vooral de covid-situatie maakt dat niet makkelijker. Buurtacties en huisbezoeken zijn nu niet mogelijk vanwege de verschillende protocollen. De partij gebruikt social media en de media om de boodschap over te brengen.

Ze beweert dat mensen weer geloof in zichzelf moeten hebben om de eigen verandering te kunnen realiseren. “Mensen moeten weerbaar gemaakt worden tegen uitzichtloosheid. Zodat mensen de volgende keer durven te kiezen voor echte verandering.” Del Castilho gelooft in de dynamiek van de politiek, waarbij kleine partijen van vandaag morgen groot kunnen zijn. Ze noemt partijen in het buitenland, die eerst niets betekenden maar plotseling regeringen vormden. “Dat heeft te maken met de mentale weerbaarheid van onze samenleving.” Ze legt uit dat mensen worden aangeleerd dat wij een tekort hebben aan leiders en dat er geen alternatieven zijn voor de groep bestaande leiders. Echter gelooft Del Castilho dat het zelfreinigend systeem van de natuur ook geldt in de politiek. Ze stelt dat er altijd iemand opstaat wanneer een andere plaatsmaakt. “We leven in een constante angst dat er geen leiders zijn, maar we zouden juist moeten leren dat er een overvloed is aan leiders.”

Ook Maisha Neus van Strei! zegt op persoonlijke titel dat kleine partijen kunnen groeien. Dit groeipotentieel is gebaseerd op vertrouwen. De samenleving moet er voor klaar zijn om nieuwe partijen de kans te geven. “In 45 jaar zijn de gevestigde partijen er nog niet in geslaagd om iets van het land te maken.” Dus als we een andere kant op willen, dan zullen kleine partijen de kans moeten krijgen. Strei! heeft 1 keer meegedaan. Neus heeft daarvan geleerd dat de verkiezingen ingaan zonder geld een onmogelijke missie is. “Zonder geld heeft dat weinig zin. Daarnaast moet je het volk kennen, want mensen klagen wel, maar uiteindelijk stemmen ze toch hetzelfde.” Ze wijt dit aan het gebrek aan vertrouwen in nieuwe partijen. “Ze moeten je kennen en van je houden. Als men het je niet gunt, dan kan je bekend of rijk zijn, maar je haalt geen zetel.” Welke strategie Strei in petto heeft voor de verkiezingen in 2025, verklapt Neus niet. “De tijd zal het leren”, is haar diplomatisch antwoord. Wel vertelt ze dat zij aan de afronding van haar studie werkt en een fulltime baan heeft. 

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: